VERSLAG: GoGo Penguin - 09/03 - Paradiso

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

GoGo Penguin - 09/03 - Paradiso

Anderhalf jaar geleden verkocht Gogo Penguin Paradiso Noord uit. Vanavond mag het jazz-drietal het in de grote zaal van Paradiso laten zien. Podiuminfo is aanwezig bij deze alles behalve alledaagse band.

Eerst maar even voorstellen, want Gogo Penguin is bij het grote publiek nog niet erg bekend. Gezien de snel groter wordende concertzalen en festivals (komende zomer staat North Sea Jazz op het programma), zou dat echter wel eens snel kunnen veranderen. Gogo Penguin is een trio van piano, contrabas en drums uit Engeland. Samen maken ze intrumentale, op jazz gebaseerde electronica met daarin invloeden van broken beat, triphop en klassiek. Het is daarbij moeilijk te zeggen wie er virtuoser met z'n instrument omgaat. De basis wordt bijna elk nummer gelegd door de drummmer die complexe ritmes speelt en geen twee maten hetzelfde doet. Drummer Rob Turner kan zo goed kan drummen, en dat is weinigen gegeven, dat hij dit zelfs ingetogen kan. Daarna neemt de pianist de leiding over met een overtuigende, vaak zelfs poppy melodie. De bassist legt er dan nog een groovende saus van breakbeat-basslijnen overheen. Soms doen deze bassloopjes denken aan de jaren '90 triphop-act Lamb, die live ook een contrabas gebruiken.

Op het podium hebben de bandleden veel oogcontact. Het is de eerste show van de nieuwe tour en de focus ligt op het nieuwe materiaal van 'A Humdrum Star'. De band heeft geluk dat ze vanavond kunnen spelen, want net als in een groot gedeelte van Amsterdam lag een groot gedeelte van de dag heeft alle stroom er in Paradiso uit. Door brand in een tweetal electricitetskasten zaten tienduizenden mensen in het donker. Vanzelfsprekend is de band opgelucht toch nog te kunnen spelen.

Op het podium is Paradiso getuige van een extreem virtuoos optreden. Er zijn weinig acts die zowel liefhebbers van pop als conservatorium-studenten zullen boeien, maar Gogo Penguin is daar zeker een van. Steeds weer bouwt de band de spanning op met een goede bassloop of een piano melodie om te eindigen in een overweldigende climax. Zelf noemen ze hun muziek 'hard hitting jazz meets electronica' en dekt de lading inderdaad prima.

Fijn om te zien dat een band die zo anders is, op een vrijdagavond toch de grote zaal van Paradiso bijna weet uit te verkopen. Kende je Gogo Penguin nog niet, doe jezelf een plezier en zet een van hun albums op.

 

SOL HEILO - 08/03 - DE HELLINGDe Noorse zangeres Sol Heilo, bekend van de band Katzenjammer, gaf een...

SIN FANG / SÓLEY / ÖRVAR SMÁRASON - 11/03 - EKKO IJslandse muzikanten Sin Fang, Sóley en Örvar Smárason hebben de handen...