VERSLAG: Turbonegro - 03/03 - Paradiso Noord

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Turbonegro - 03/03 - Paradiso Noord

Al op de pont is duidelijk dat het vanavond geen alledaags concert in Paradiso Noord wordt. Turbonegro speelt. Het is zaterdag en we zijn in Amsterdam. Veel leden van Turbojugend, de fanatieke fanclub van Turbonegro, laten zo'n kans natuurlijk niet schieten. Chapters uit diverse Europese steden, te herkennen aan hun denim jassen met Turbonegro logo en de stad waar ze vandaan komen, zijn op de pont al nadrukkelijk aanwezig.

In Paradiso Noord is dat niet anders. De sfeer is uitgelaten. Bij de kluisjes zingt een groep Duitse Turbojugend voetballiedjes. De bar buiten de concertzaal is in gebruik genomen als rookruimte en het bier gaat zo hard dat de grote glazen al snel op zijn. En dan is het concert waar iedereen voor komt nog niet eens begonnen.

Het is vanavond alweer meer dan vijf jaar geleden dat Turbonegro voor het laatst een clubshow in Nederland gaf. Dat was de eerste tour met Tony Sylvester op zang. Inmiddels is hij volledig ingewerkt en doet hij oud-zanger en cultfiguur Hank von Helvete steeds meer vergeten. Net als Hank is Tony een enorme verschijning op het podium. En net als zijn voorganger gaat hij volledig over the top in homo- en heterosexualiteit voor de ultieme deathpunk-show. Alles met een knipoog natuurlijk.

Turbonegro begint vanavond met wat nieuwer werk. Prima nummers, maar ze missen het epische van de Turbonegro klassiekers van 'Apocalypse Dudes' en 'Party Animals'. Als 'All My Friends Are Dead', 'Wasted Again' en 'Get It On' worden ingezet, dan slaat de euforie pas echt toe en verandert Paradiso Noord in een kolkende mensenmassa. Turbonegro werkt vanavond toe naar een ultieme deathpunk-climax met 'The Age of Pamparius' (het beste nummer over pizza ooit gemaakt) en 'I Got Erection'. De kans is aanzienlijk dat sommige Turbonegro-fans nog steeds aan het meezingen zijn met 'Wooohoooohooo, I got Erection'.

Turbonegro tovert vanavond een grote glimlach op het gezicht en is nog steeds een formidabele live-band. Bier halen is vanavond net zo belangrijk als de band, maar dat is dan ook wel echt heeeeeeeeel belangrijk.

 

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD - 05/03 - PARADISOHet was al bijna weer een jaar geleden, dus hoog tijd voor de boys van King...

VÖK - 04/03 - PARADISO NOORD Vök tourt weer door Nederland en gisteren stonden de IJslanders in Paradiso...