VERSLAG: Mando Diao - 13/02 - Melkweg

VERSLAG: Jurre Anema  

Mando Diao - 13/02 - Melkweg

Na jaren lang steeds een stapje groter te worden kwam in 2009 de kroon op het werk van Mando Diao: 'Dance With Somebody' werd een grote hit in Nederland (en een dozijn andere Europese landen) en leidde tot optredens in vele zalen en festivals in de opvolgende jaren. Hun populariteit was echter tanende na een experimentele fase met het Zweedstalige Infruset en elektronische Aelita. Nu is Mando Diao met het recent uitgekomen Good Times weer helemaal terug - terug naar hun roots en terug naar de Melkweg.

Frontman Gustaf Norén (verliet de band in 2015) is er vanavond niet bij maar dat lijkt de anderen niet te deren. Zanger Björn Dixgård kan de show ook alleen dragen en indien nodig staat de nieuwe gitarist Jens Siverstedt hem bij om het publiek op te jutten. De twintig jaar ervaring is duidelijk zichtbaar in het gemak waarmee er wordt opgetreden maar tegelijkertijd lijkt er een zekere nostalgie te zijn naar hun eerste jaren als band. De teksten tussendoor zitten vol (tenenkrommende) clichés en passen meer bij een groep tieners dan een gezelschap van mannen tegen de veertig. Na een overdreven liefdesverklaring aan Amsterdam vroeg in de set volgt later een ode aan het plaatselijke nachtleven om uiteindelijk het optreden te eindigen met hun gelijknamige nummer.

Alhoewel het logisch is dat ze 'Amsterdam' willen spelen betekent het helaas wel een ietwat tam einde van het reguliere concert. Dat dan de toegift met het trage 'Brother' begint helpt ook niet. Vanavond is duidelijk geworden dat naar mate het tempo - of tenminste de intensiteit - hoger ligt Mando Diao sterker wordt. Vooral het vijftien jaar oude 'The Band' resulteert in een vrolijk meezingende zaal en tijdens het trio 'Down in the Past', 'Sweet Ride' en 'Gloria' wordt het meest gesprongen en gedanst. Het is ook het moment dat de band het best tot zijn recht komt. Dat zijn de nummers waarin ze gekke dansjes doen, meer reactie vanuit het publiek opeisen of sterke solo's spelen. Gelukkig wordt daarom vanavond afgesloten met uitgebreide versies van 'Shake' en grote hit 'Dance With Somebody'.

De praatjes tussendoor en gebaartjes her en der mogen ze achterwege laten, evenals de trage nummers. Die opmerkingen daargelaten is het een uitstekend concert geweest waarin geprobeerd is de uitverkochte OZ honderd minuten lang te laten dansen - en daar op veel momenten ook in is geslaagd.

Verslag en foto's gemaakt op: 13 februari 2018

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg Mando Diao foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg  foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg  foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg  foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg  foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg  foto Mando Diao - 13/02 - Melkweg
 
 

TRIGGERFINGER - 14/02 _ DOORNROOSJETriggerfinger toert momenteel door Nederland. Afgelopen woensdag deden ze...

HIGHLY SUSPECT - 12/02 - MELKWEG Het Amerikaanse Highly Suspect weer terug op Nederlandse bodem en Podiuminfo...