VERSLAG: Bone Thugs N Harmony - 03/02 - Melkweg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Bone Thugs-N-Harmony

Bone Thugs-N-Harmony is één van de meest succesvolle hiphopgroepen ooit. Bestaande uit Bizzy Bone, Wish Bone, Layzie Bone, Krayzie Bone en Flesh-n-Bone combineert het vijftal melodische refreinen met harde en vooral razendsnelle raps. Een aanstekelijk recept dat verschillende hits opleverde. Bovendien kreeg de groep in 1997 een Grammy voor de Eazy-E ode ‘Tha Crossroads’.

Het is inmiddels een aantal jaren later. De groep ging uit elkaar, er werden solo opnames gemaakt en er volgde een reünie. Afgelopen september was er een optreden gepland van enkel Krayzie en Bizzy Bone in de Melkweg, maar deze werd geannuleerd. Zaterdagavond stond ter vervanging de gehele groep op het podium. De gehele groep? Verrassend genoeg lijkt vanavond juist Bizzy Bone de afwezige.

Maar ook met zijn vieren laten de heren horen een van de betere hiphopgroepen te zijn. De avond wordt geopend met een stukje a-capella zang, maar al snel wordt er gerapt. ‘Thuggish Ruggish Bone’ valt in de categorie grote hits. Door het nummer gelijk aan het begin te spelen zit de sfeer er goed in. Het valt vooral op hoe serieus de heren Bone hun rapmuziek nemen. Na alle annuleringen van de afgelopen jaren had je anders verwacht. Bloedserieus worden alle raps gebracht. De meeste van de vier rappers zijn bovendien goed van stem. Het publiek wordt daarbij bijna vergeten. Gelukkig is er niet veel publieksparticipatie, maar de focus op goed rappen maakt dat er niet echt een band met het publiek wordt opgebouwd. En bij de hiphop is het juist deze band die concerten legendarisch kunnen maken.

Er valt echter genoeg te genieten. Bone Thugs-N-Harmony is de enige groep die heeft gewerkt met, wat zij zelf beschrijven als, de ‘Fallen Soldiers’. Ze hebben liedjes opgenomen met Notorious B.I.G., 2Pac, Eazy-E en Big Pun toen deze nog leefden. De gezamenlijke liedjes worden vanavond achter elkaar gespeeld. Het zijn stuk voor stuk ijzersterke singles die dankzij de goede uitvoering er een feestje van maken.

Bone Thugs-N-Harmony laten vanavond de oldscool hiphop van de goede kant zien. Nieuw werk horen wij zo goed als niet, maar de nadruk op de grote hits van weleer brengen een aangename sfeer. Hoewel de serieuze aanpak van de rappers niet enthousiast overkomt, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door alle hiphop liefhebbers die bij elk bekend deuntje enthousiast opspringen en hier en daarbij geregeld een nieuwe joint aansteken.

 

ROTTING CHRIST / CARACH ANGREN - 27/01 - DE HELLINGDe programmeurs van Tivoli De Helling weten het voor de zoveelste keer klaar...

THE SONICS - 28/01 - PARADISO NOORD The Sonics namen vanavond Paradiso Noord over en Podiuminfo was erbij! Bekijk...