VERSLAG: Corb Lund / Dig Deeper / Colter Wall / SUSTO - 29/1 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Sugar Mountain

Met het Sugar Mountain label heeft Paradiso een mooi merk op de markt gezet. Als liefhebber van de betere Americana, roots, country en folk kan je blindelings het advies van de programmeurs volgen. In 2018 gaat het Sugar Mountain merk vlammend van start. Begin januari was er een avond met de beste Nederlandse bands en na verschillende losse concerten sluit de maand af met een avondvullend programma rond de nieuwste stem binnen de Americana; Colter Wall.

Om half zeven begint de avond al vroeg. Te vroeg om alles mee te kunnen maken. Dig Deeper is de derde band van de avond, maar de eerste in de kleine zaal. De Noorse muzikanten spelen een vurige psychedelische mix. Het is muziek waar de geest van Neil Young en zijn Crazy Horse doorheen waart. De lange gitaarsolo’s met uitgerekte echo’s doen het goed. De stem van zanger Einar is niet bijzonder, maar door het swingende rock ‘n rol geheel verveelt het optreden geen seconde.

Colter Wall bracht vorig jaar zijn debuutalbum uit. De Canadees werd daarop geholpen door Dave Cobb. Cobb is de man achter recente successen als Sturgill Simpson, Chris Stapleton en Anderson East. De muziek van Colter Wall lijkt geschreven en gezongen voor een nieuw seizoen van True Detective. Het countrygeluid voelt duister aan. De verhalen over gevangenissen, moorden en verder rauw leven brengen de duistere sfeer tot leven. Vanavond staat hij in zijn eentje op het podium. Gekleed in cowboyhoed, inclusief laarzen, speelt hij ruim 90 minuten prachtige liedjes. Soms praat hij lang tussen de nummers door. Echter, wanneer zijn rauwe zangstem klinkt vergeef je hem gelijk. De rust die Wall uitstraalt maakt dat je helemaal de nummers ingezogen wordt.

In de kleine zaal sluit Susto de avond af met een heel ander soort liedjes. Colter Wall is een echte troubadour waarbij je aan zijn lippen hangt. De indierock van Susto lijkt geschreven voor de popliefhebbers. Zanger Justin Osborne heeft veel energie. Het is knap hoe hij enthousiast voor het publiek heen en weer springt. Zijn stemgeluid doet aan Eddie Vedder en Chris Cornell denken. Doordat de liedjes op slimme popwijze zijn opgebouwd brengt het gezelschap een interessante combinatie. Het is echter allemaal erg doordacht en juist na de puurheid van Colter Wall weet de band ondanks het harde werken niet te overtuigen.

De toon voor 2018 is vanuit Sugar Mountain gezet. Het Americana genre kent een populariteit als nooit te voren. Het is indrukwekkend en zeer positief om te zien hoeveel publiek nieuwkomer Colter Wall vanavond weet te trekken. Hopelijk zet de lijn zich door en verleiden de Sugar Mountain programmeurs nog vele bezoekers naar mooie Americana avonden gevuld met nieuwe ontdekkingen.

 

ARCHITECTS - 31/01 - 013Architects waren vanavond te zien in 013 en wij waren erbij voor een...

KAYAK - 27/1 - BOERDERIJ Met een bijna nieuwe bezetting en een nieuw album 'Seventeen' komt Kayak naar...