VERSLAG: Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg

Podiuminfo was aanwezig bij Wardruna in TivoliVredenburg voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 13 foto's.

Bekijk de Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg foto's

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg

Vanavond staat een uitverkochte Tivolivredenburg in het teken van traditionele Scandinavische folk muziek. Wardruna trekt een zeer divers publiek naar Utrecht, maar voor het zover is mag eerst de support act aantreden.

Kaunan mag de avond openen en maakt indruk. De opening is prachtig. De folk songs van deze band zijn op zichzelf al erg mooi, maar deze heren krijgen het publiek pas echt mee wanneer er een ritme in komt door de toegevoegde bas drum. Het drietal dat deze band vertegenwoordig bespeelt verschillende traditionele instrumenten als de bouzouki, de contrabasharp en de hurdy-gurdy. De show wordt afgewisseld met melancholische opzwepende nummers en daarnaast de iets meer uptempo vrolijke folk songs. De monologen tussendoor zijn humoristisch en doordoor zeer vermakelijk. Het gaat hier met name over het nieuwe album. Kaunan geeft een lekker optreden weg dat tot en met het laatste nummer blijft boeien.

Wardruna heeft de afgelopen jaren hoge ogen gegooid. De band verkoopt natuurlijk niet voor niets een grote zaal uit. Het optreden van vanavond zal iedereen zich dan ook nog jaren blijven heugen. Het is vanavond namelijk tot in de puntjes verzorgd. De opening is veelal in het donker. Het lichtplan geeft de twee blazers die hierin centraal staan zeer mooi weer. Wanneer er iets meer licht verschijnt en de rest van de muzikanten zich mengen in het optreden raken we volledig in trance. De verschillende traditionele instrumenten worden gecombineerd met de mannelijke en vrouwelijke vocalen en maken dit optreden heel bijzonder. Het hele concert verloopt zonder dat de band interactie zoekt met het publiek. Perfect. Dit is hier ook totaal niet nodig. Er wordt van elke noot genoten. Pas na een van de laatste nummers, 'Odal', spreekt de zanger voor het eerste het publiek toe. Op een haast emotionele wijze wordt iedereen bedankt voor hun uitbundige reacties. Nadat 'Helvegen' als toegift wordt gespeeld en de buigingen door alle aanwezigen worden toe geklapt, neemt de zanger nog een keer de microfoon om solo nog een poëtisch stuk voor te dragen.

Wardruna is een van de meest bijzondere muzikale ervaringen om mee te maken. Dit is werkelijk fantastisch om naar te kijken. De passie waarmee de muziek wordt gemaakt is duidelijke terug te horen in de performance. Kippenvel gegarandeerd.

FOTOGRAFIE: Wendy Jacobse  

12
 foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg  foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg  foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg  foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg  foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg  foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg  foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg Wardruna foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg Wardruna foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg Wardruna foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg Wardruna foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg Wardruna foto Wardruna - 15/10 - TivoliVredenburg
 
12
 

ASTRID S - 15/10 - MELKWEGAstrid S stond vanavond in de Melkweg en wij waren erbij. Bekijk hier het...

GOLDEN EARRING - 14/10 - 013 Golden Earring en 013 zijn een match made in heaven. Ook deze keer was...