VERSLAG: Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy

VERSLAG: Francis Pronk  

Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy

Rotterdam staat in het teken van de wereldberoemde Italiaanse dirigent en componist Ennio Morricone (1928). Ter ere van het concert in Ahoy vertoont bijvoorbeeld de Rotterdamse bioscoop Kino de hele maand september vier films van Il Maestro. Morricone’s tournee 'The 60 Years Of Music Tour’, viert het zestigjarig bestaan van de 88-jarige en tweevoudig Oscar-winnaar, die met zijn muziek geschiedenis heeft geschreven. Hij wordt beschouwd als de grootste levende filmcomponist ter wereld.

In strak geordende volgorde komen de musici het podium op. Zelfs al voordat er een noot heeft geklonken, krijgt Morricone een staande ovatie bij zijn eerste verschijning. Aan zijn zijde staat het Tsjechisch Nationaal Symfonieorkest, vergezeld door een koor bestaande uit tientallen vocalisten. Bij elkaar staat er ruim 200 man op de bühne.

Ennio Morricone heeft in zijn carrière meer dan 500 soundtracks gemaakt. Zijn bekendste werken zijn onder andere de muziek voor films als ‘Once Upon A Time In The West’, ‘The Good, The Bad And The Ugly’ , ‘The Untouchables’ en ‘The Mission’. Morricone's muziek voor ‘The Good, The Bad And The Ugly’ behaalde de tweede positie in een rangschikking van de 200 beste soundtracks aller tijden.

Het is een eer om de Maestro aan het werk te zien. Het diverse orkest is van alle markten thuis, zo hoor je in ‘Chi Mai’ de klavecimbel, in ‘H2S’ verwennen de franse hoorn en celesta het trommelvlies en zelfs de piccolo is een onderdeel van de show. Er is minder showelement dan bij Hans Zimmer vorig jaar, maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien zijn er geen special effects nodig om van de legendarische muziek van de Maestro te genieten. Sluit je ogen en laat je meeslepen door het orkest en koor.

Het concert bevat beroemde soundtracks van onvergetelijke films. Wanneer de beroemde tonen van ’Man With A Harmonica’ klinken ontstaat er een luid applaus. Het is even zoeken tussen de orkestlieden waar de man met de harmonica zich verschuilt, want op de grote schermen naast het podium is hij nog niet in beeld gebracht. Halverwege het nummer komt de muzikant dan eindelijk in beeld. Het zeer aandachtige publiek is muisstil. Het stuk wordt gevolgd door de titelsong van Sergio Leone's ‘The Good, The Bad And The Ugly’ en kort daarop ‘The Ecstasy Of Gold’ met sopraan Susanna Gigacci. Portugese fado zangeres Dulce Pontes zou vanavond een special guest zijn, maar als gevolg van gezondheidsproblemen is zij helaas genoodzaakt haar optreden te cancelen.

Nadat het koor flink van zich liet horen tijdens ‘The Silver Of The Mine’ is er een twintigminuut-durende pauze.

Morricone start de tweede helft van de set met ‘L'ultima Diligenza Di Red Rock’ van de laatste Quentin Tarantino film ‘The Hateful Eight’, die vele prijzen en onderscheidingen in ontvangst mocht nemen. Wat opvalt tijdens het tweede deel van de set, is dat de mannen en vrouwen van het koor gescheiden zijn. Het tweede deel bestaat voornamelijk uit muziek van o.a. films als ‘The Casualies Of War’, ‘Sacco e Vanzetti’ en natuurlijk ’Mission’. Na het einde van ‘On Earth As It Is In Heaven’ maakt de Maestro een buiging en verschijnt hij achter de coulissen om even later weer terug te komen om ‘Baarìa’, dat eerder vanavond al in Ahoy klonk, opnieuw uit te voeren. Vervolgens wordt ook ‘The Ecstasy Of Gold’ met de vrouwelijk sopraan nogmaals gespeeld. Na wederom een staande ovatie verdwijnt Morricone weer van het podium en een handjevol toeschouwers haast zich naar de uitgang. De dirigenten van beide koren nemen het applaus in ontvangt, maar wat niemand verwacht is dat de Maestro een derde en laatste keer terugkeert met ‘On Earth As It Is In Heaven’, waar het koor nog eenmaal van zich laat horen. Terwijl het publiek de zaal verlaat, verlaten ook de resterende muzikanten het podium.

Morricone heeft het hele optreden geen woord gezegd, maar dat deert niet. Vanavond was een zeer geslaagde viering van de zestigste verjaardag van de buitengewone carrière van de Italiaanse filmcomponist. De 88-jarige Morricone heeft eerder bekend gemaakt dat dit zijn afscheidstour is en het is een eer dat Nederland daar deel van heeft mogen maken.

Verslag en foto's gemaakt op: 19 september 2017

FOTOGRAFIE: Paul Barendregt  

Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy Ennio Morricone foto Ennio Morricone - 19/09 -Ahoy
 
 

SEETHER - 22/09 - MELKWEGSeether is in Nederland voor drie shows! Podiuminfo kwam bij de aftrap in de...

AYREON - 17/09 - 013 Na 22 jaar eindelijk de eerste Ayreon live. Van over de hele wereld kwamen...