VERSLAG: Bon Iver - 19/09 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Marleen de Roo  

Bon Iver - 19/09 - TivoliVredenburg

De koude wintermaand januari zou koning Winter brengen in de vorm van singer-songwriter Justin Vernon. Helaas werd de hele tour afgezegd, wegens 'persoonlijke redenen'. Dat is uiteraard droevig, vooral voor de band Bon Iver, maar ook voor de vele fans die met moeite een kaartje scoorden. Gelukkig was het 19 september dan toch zo ver. Bon Iver in TivoliVredenburg. Was het het lange wachten waard?

Is er tijdens het voorprogramma van harpist en singer-songwriter Mikaela Davis nog veel geroezemoes, als Justin Vernon zijn mond opendoet, is het meteen doodstil. De eerste 4 nummers raast Bon Iver door songs van het laatste album. '22 (Over S∞∞n)' , ' 10 d E A T h b R E a s T', '715 - CREEKS' en ' 666 ʇ' tonen de altijd vernieuwende kant van de band. Het album brengt klanken uit folk, jazz, triphop, pop, rock, het is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen. Deze sound met elektronica en samples maken het een uitdagend begin van de set.

De bewerkte stem van de zanger, met dubbele lagen en elektronische effecten, is even wennen. De fans die voornamelijk naar Utrecht komen voor Bon Iver, Bon Iver en For Emma, Forever Ago zullen moeite hebben de muziek te volgen. Maar wie zich laat meevoeren, komt in een prachtige wereld terecht.

Een wereld vol bijzondere solo's (saxofoon, mondharmonica, drums), van zwaar melancholisch tot aan up-tempo en optimistisch. Bon Iver heeft niet voor niets een Grammy voor het tweede album gewonnen. De muzikaliteit en het zoeken naar extremen en vernieuwende klanken, verdienen alle aandacht. Het stemgeluid van Justin is een voorbeeld voor veel singer-songwriters. Zijn loepzuivere hoge, klassiek geschoolde stem is bekend. Maar tijdens 'Calgary' laat hij ook zijn zwaarste zangstem klinken. En altijd met een emotionele ondertoon.

Dat die emoties ook de bezoekers bereiken, blijkt uit de stilte tijdens de songs en het uitbundige applaus tijdens de pauzes. Bon Iver heeft de kracht om te raken. Sommige bezoekers kunnen de nieuwe sound niet zeer waarderen, maar iedereen blijft luisteren. Een concert van Bon Iver is een ervaring.

Bon Iver is vandaag in Tivoli om het laatste album te promoten, maar de hit 'Skinny Love' ontbreekt niet. Niet met extra's, maar Justin alleen met een akoestisch gitaar en zijn breekbare stem. For Emma, Forever Ago is geschreven tijdens zijn meest eenzame, depressieve periode. Hoewel dit inmiddels jaren terug is, raken de songs van dit album hem nog steeds. Het lied is met emotie doorspekt, met een snik en een rauw randje. Het is prachtig en het publiek durft dan ook amper mee te zingen.

Meezingen doen ze wel bij de afsluiter 'The Wolves (Act I & II)', maar pas als ze toestemming krijgen. Dan geeft ook het publiek al het breekbare wat ze in zich hebben. Eén met deze folk koning Winter. In de zomer. Het was het wachten waard. Laat maar komen die donkere dagen!

 

SLØTFACE / THE BLACK ANGELS - 20/09 - PARADISOIndiestadt dag 1: een avond met (luide) pieken en dalen. Lees hier het verslag!

SPINVIS - 16/09 - KONINKLIJK THEATER CARRÉ Een van ‘s lands grootste liedjesschrijvers in een van ‘s lands mooiste...