VERSLAG: Underoath - 13/05 - Melkweg

VERSLAG: Francis Pronk  

Underoath - 13/05 - Melkweg

Na zestien jaar kondigde Underoath in 2013 een permanente hiatus aan. Na de splitsing van de band kon niemand vermoeden dat de jongens uit Florida weer opnieuw zouden gaan touren en wel met één van de oprichters, namelijk drummer/zanger Aaron Gillespie. Alsof een normale show niet intens genoeg zou zijn, spelen de post-hardcore legendes niet één, maar twee van hun meest populaire albums integraal.

Underoath bestaat tegenwoordig uit zanger Spencer Chamberlain, gitaristen Timothy McTague en James Smith, bassist Grant Brandell, toetsenist Chris Dudley en drummer Aaron Gillespie. Vanavond is een droom die uitkomt voor vele Underoath fans. Hun favoriete band is weer bij elkaar en speelt ook nog eens de eerste twee albums integraal in plaats van nieuw materiaal. De tour is om die reden ‘Rebirth Tour’ genoemd.

De set start met materiaal van ‘They Only Chasing Safety’ uit 2004. Veel van deze nummers pronkten vroeger op menig MySpace profiel. Wanneer Underoath ‘Young And Aspiring’ inzet, ontstaat er enorme uitbarsting van energie. ‘A Boy Brushed Red Living In Black And White’, ‘Reinventing Your Exit’ en ‘It's Dangerous Business Walking Out Your Front Door’ zijn absolute hoogtepunten. Tijdens laatstgenoemde verschijnt de eerste crowdsurfer van de avond. Toetsenist Chris Dudley is een enorme aanwezigheid; hij wil voortdurend het beste uit de menigte halen en zijn energie overbrengen. Het is geweldig om hem te zien genieten en je wordt er zelf enorm actief van.

Frontman Spencer Chamberlain vertelt dat het zes jaar geleden is dat ze voor het laatst in Amsterdam hebben gespeeld. Ze spelen vanavond veel nummers die ze nog nooit eerder in Nederland hebben gespeeld, zoals ‘Down, Set, Go’. Met ‘Some Will Seek Forgiveness, Others Escape’ komt er een einde aan het eerste deel van de show. Een fantastische uitvoering van een dertien jaar oud album.

Na het afronden van het eerste album verlaat de band het podium voor een korte pauze. Nu is het tijd voor materiaal van ‘Define The Great Line’, dat meer dan tien jaar geleden is uitgebracht. De moshpit die ontstaat tijdens ’In Regards To Myself’ is indrukwekkend. Deze nummers zijn experimenteler dan die van ‘They Only Chasing Safety’, met nummers zoals het zes minuut durende 'Casting Such A Thin Shadow' en het meedogenloze 'Everybody Looks So Good From Here’. Tijdens ‘Writing On The Walls’ waant Spencer zich in het publiek en bij ‘Moving For The Sake Of Motion’ speelt hij gitaar. Deze speciale avond wordt afgesloten met ‘To Whom It May Concern’.

Dit is een show voor de echte die-hards en niet voor mensen die alleen de singles kennen. Underoath geeft het publiek precies wat ze willen. Het is dat er een barrière voor het podium stond, anders was er zonder twijfel een constante stroom van stagedivers geweest. De liveshow is een dynamische en fascinerende ervaring en Spencer belooft volgend jaar terug te keren naar Nederland. Underoath is herboren, en hoe!

Verslag gemaakt op: 13 mei 2017
 

JOHN MORELAND / NOAH GUNDERSEN - 16/05 - PARADISOTwee opkomende talenten uit de Americana staan in Paradiso. John Moreland en...

SENA PERFORMERS EUROPEAN GUITAR AWARD - 21/05 -... In Bergen op Zoom werd dit weekend de Sena Performers European Guitar Award...