VERSLAG: Protoje - 18/04 - Melkweg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Protoje

Sinds enige jaren stroomt er een nieuwe golf van reggae muziek uit Jamaica. Het genre nam aan het begin van deze eeuw steeds verder afscheid van de oorspronkelijke boodschap van liefde. Het optimistische geluid van Bob Marley, Peter Tosh en Jimmy Cliff werd vervangen door de energieke dancehall muziek van Sean Paul, Shaggy en Beenieman. Protoje surft bovenop de golf van artiesten die weer sociaal bewuste muziek opneemt. Hij wordt daarbij vergezeld door Jamaicanen als Chronixx en Kabaka Pyramid. Allen brengen politieke muziek met de energie van de latere dancehall muzikanten.

Het is inmiddels zes jaar geleden sinds Protoje zijn debuutalbum opnam. Dankzij de steengoede nummers, drie opgenomen albums en een gezonde werkethiek neemt zijn faam steeds verder toe. Na enkele keren eerder in de kleine zaal gespeeld te hebben staat de Jamaicaan nu voor het eerst in The Max. Hij krijgt de zaal goed gevuld. Na een paar nummers vraagt Protoje enthousiast of ”Amsterdam, On The Side of Love” is. Het keiharde antwoord kan niet ontkennend geïnterpreteerd worden.

In de eerste minuten zet Protoje een goede sfeer neer. Opener ‘I&I’ kan gelijk door iedereen meegezongen worden. De band speelt op de seconde nauwkeurig. Niet alleen de drums en bas staan goed afgesteld, maar ook de zangeressen zingen met een militaire precisie. Protoje zingt en rapt eroverheen. Het grootste gedeelte lijkt hij kalm over het ritme heen te praten, maar door soms over te stappen op tempo dat ook bij hiphop niet zou misstaan geeft hij de nummers een energieke vingerafdruk.

Verspreid over meer dan 1,5 uur gaat Protoje enthousiast door een gevarieerde setlist heen. Al zijn bekende nummers staan op het programma. Waar de avond begint met lome reggae ritmes, brengt de Jamaicaan er gaandeweg meer variatie in. De band speelt een stukje ska, zoekt de funk op met een stemvervormer en geeft een eerbetoon aan de klassieke reggae. Dit laatste in de vorm van een cover van ‘Ring My Bell’. Een snel reggae ritme vormt vanavond de basis onder het nummer van Anita Ward. Daardoor is het goed dansen. Protoje doet denken aan de grote dancehall artiesten tijdens een nummer als ‘Criminal’. Het energieke liedje krijgt een stevige rock vertolking.

Ondanks de nieuwe golf van muzikanten geeft Protoje aan dat Sean Paul een van zijn grote voorbeelden is. Sean Paul mag morgen in de Melkweg optreden. De legende staat vanavond in de zaal en ziet dat het goed is. Niet alleen de Melkweg springt op en neer, ook Sean Paul kan zich op zijn eenzame balkonnetje niet in houden. Liefde verspreidt zich door de zaal. Protoje zingt vanavond over liefde, vrede, politiek en religie. Dit uiteraard aangevuld met een ode aan de Marijuana in het aanstekelijke ‘This Is Not A Marijuana Song’. Dit nummer is meer dan een eerbetoon, het is ook een oproep om je niet door de overheid in slaap te laten sussen. Protoje verspreidt zijn boodschap gestaag en kan er ongetwijfeld op rekenen dat zijn ster nog verder zal rijzen. Dit is zoals muziek moet zijn. Swingend, gebracht met een onstilbaar enthousiasme en politiek bewust!

Verslag gemaakt op: 18 april 2017
 

THE VEILS - 17/4 - PAARD VAN TROJEThe Veils in het Paard van Troje. Onze fotograaf Dimitri Hakke was erbij voor...

PAIN OF SALVATION - 15/04 - GEBR. DE NOBEL De metalband Pain Of Salvation is vanavond te zien in Leiden. Fotograaf...