VERSLAG: Jools Holland - 17/03 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Jools Holland

Jools Holland is vooral bekend van zijn BBC programma ‘Later With Jools..’. De Britse pianist is echter een bekwaam boogiewoogie piano speler. In aanvulling op zijn TV carrière is hij geregeld onderweg met zijn bijna 20 man sterke Rhythm & Blues Orchestra. Eén keer paar jaar komt het gezelschap op audiëntie in Paradiso. Vrijdag was het weer zover.

De band drijft op de uitgebreide blazerssectie aangevuld met enkele gastvocalisten. Mister Jools Holland zelf leidt het gezelschap met zijn vingervlugge pianospel. De setlist is gevuld met muziekstijlen uiteenlopend van pop tot reggae, blues en rock ’n roll. Het is vooral de boogiewoogie waarin de band grossiert. Vrij vroeg in het begin wordt dit al een onderstreept met een swingende versie van ‘Midnight Special’. Jools Holland zingt en speelt piano. De twee achtergrondzangeressen voeren het tempo verder op en de blazers maken het geheel af.

De achtergrondzangeressen zingen allebei ook twee losse nummers. Het zijn niet de minste dames die hier op het podium staan. Beth Rowley heeft al een bescheiden eigen CV opgebouwd. Louise Marshall speelt al enkele jaren met Jools Holland. Vooral Beth Rowley maakt indruk met een ijzersterke cover van Bessie Smith haar ‘Gimme A Pigfoot and A Bottle of Beer’. Rowley opent solo met haar krachtige stem. Als het hartzeer goed geland is valt de rest van de band in met een swingende afsluiting. Later is er nog tijd voor een gastbijdrage van Ruby Turner. De zangeres bracht onlangs een album uit met duet nummers die ze samen met Jools Holland opnam. Vanavond bewijst ze wederom haar kracht met enkele swingende soulklassiekers.

Het is vooral het grootte speelplezier dat deze avond haar kracht geeft. Met dezelfde passie waarmee Holland in zijn programma de bands aankondigt speelt hij voor Paradiso. De muzikanten staan losjes te spelen. Het is krap op het podium. Soms gaat er dus ook wel iets fout, maar altijd met een grote glimlach. En er wordt strak gespeeld. Het ene moment verzorgen de blazers een stuwend ska ritme. Vervolgens ondersteunen ze Jools Holland bij een blues ballade waar de blazers als een optrekkende trein het ritme vooruit duwen. Dit aangevuld met een setlist gevuld met blues- en soulklassiekers zoals ‘Alright, Okay, You Win’, ‘Let The Good Times Roll’ en ‘Peace In The Valley’ gezongen door stuk voor stuk fantastische vocalisten maakt het concert een waar feest. Ongetwijfeld keren veel bezoekers ook in 2018 weer terug voor een avond met Jools Holland & His Rhythm And Blues Orchestra in Paradiso.

 

TOM CHAPLIN - 15/03 - PARADISOTom Chaplin leverde als zanger van de band Keane wereldhits af en staat nu...

PETER DOHERTY - 13/03 - MELKWEG Het enfant terrible van de Britse popmuziek was voor een eenmalig optreden in...