VERSLAG: Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg

Podiuminfo was aanwezig bij Underworld in TivoliVredenburg voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

Bekijk de Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg foto's

VERSLAG: Wouter Braaksma  

UNDERWORLD - 13/03 - TIVOLIVREDENBURG

Underworld speelt een driedaagse in de Ronda. Alle keren stijf uitverkocht. Niet gek voor een groep die al meegaat sinds begin jaren tachtig. Furore maakte in de jaren negentig op het hoogtepunt van de dance en blijkbaar de tand des tijds goed heeft doorstaan. Vorig jaar verscheen 'Barbara Barbara, We Face A Shining Future'. Op die plaat liet de band horen door te blijven experimenteren en ontwikkelen van hun geluid, wat positieve reacties opleverden.

Zo voor de verkiezingen is het fijn dat een groep als Underworld langskomt. Verschillen lijken groter te worden in Nederland en dan is er niets fijner dan de saamhorigheid op te zoeken die dance uitdraagt. Dankzij zanger Karl Hyde groeien we vanavond gestaag naar die saamhorigheid toe met een piek aan het eind. Bezwerend maar met een kalme toon echo'en de teksten door de zaal. Terwijl Rick Smith soms twintig jaar oude rave beukers van stal haalt, die niet ouderwets klinken.

De opbouw bij openingsnummer 'Mmm...Skyscraper I Love You' bijvoorbeeld, is een ideale binnenkomer. De percussie en bas klinken heerlijk vol en geven je gelijk het gevoel dat er iets in de lucht hangt. Dat is ook terecht, want Underworld bewijst meer te zijn dan de danceklassieker 'Born Slippy'. Het duo laat zien hoe divers ze door de jaren heen zijn gaan klinken. De stem van Hyde plakt dit netjes bij elkaar waardoor het een mooi geheel blijft. Zo klinkt 'I Exhale' van de nieuwe plaat net zo "Underworlds" met de duistere syths als het uit 2002 verschenen 'Two Months Off' wat zomers aanvoelt.

Het siert Underworld dat ze niet weer met een integraal gespeelde show van een album komen. Ook met een grabbel door de gehele discografie laat het duo zien te beschikken over genoeg materiaal om een doodgewone dinsdag te laten aanvoelen als een uitgaanszaterdag. Smith staat met een bril achter de knoppen en schuiven, Hyde heeft grijs haar. Verder is er niets van te merken dat hier twee bijna zestigers staan. Hyde staat met flair op het podium en is zo soepel in de heupen als een jong hert. Smith zorgt er voor dat oude nummers vet klinken en hedendaags.

Ongeacht de uitslag maakt het niet uit wat je stemt tijdens de verkiezingen. Underworld heeft de tweeduizend man vanavond herenigd en verkondigde de liefde doormiddel van een set die opbouwde naar een hoogtepunt. 'Born Slippy' de cultklassieker van de film Trainspotting, mond uit in de extase die je hoopt te krijgen bij het nummer. Die ongekend stampende bas trilt tegen de maag. Hyde strekt zijn linkerarm naar het publiek, terwijl hij de microfoon met zijn rechterarm nog eens stevig beetpakt: 'Shouting! Lager! Lager! Lager! Lager!' Ik wil alleen zeggen; als je op deze manier zo oud kan worden, hoeft die AOW leeftijd echt niet terug naar 65.

FOTOGRAFIE: Arend Jan Hermsen  

Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg Underworld foto Underworld - 13/03 - TivoliVredenburg
 
 

TARJA TURUNEN - 13/03 - CACAOFABRIEKTarja Turunen stond vanavond in de Cacaofabriek en Podiuminfo was erbij....

BLØF - 10/03 - METROPOOL Bløf stond vanavond in Metropool. Podiuminfo kwam langs voor een fotoverslag,...