VERSLAG: Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré

Podiuminfo was aanwezig bij Glen Hansard in Koninklijk Theater Carré voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 17 foto's.

Bekijk de Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré foto's

VERSLAG: Marleen de Roo  

Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré

Kippenvel, tranen in de ogen en hartkloppingen. Een concert van Glen Hansard is als het echte leven, vol emoties en bijzondere gebeurtenissen. Vanavond staat Glen Hansard in een uitverkocht Carré met een elfkoppige band.

Als voorprogramma Colm mac con iomaire, net als Glen Hansard bekend van de band The Frames. In zijn eentje, met af en toe wat begeleiding van Glen's pianiste Romy, speelt hij alle instrumenten tot een ontroerende, rustige set van instrumentale vioolmuziek. Eigentijds met een vleugje Ierse volk. Aangenaam om naar te luisteren, hoewel het gepraat in het publiek soms de violist overstemmen.

Als de 46-jarige Glen Hansard het podium betreedt, wordt het snel stiller in de prachtige Amsterdamse zaal. De charmante en grappige Ierse troubadeur is een echte verhalenverteller. Emotioneel betrokken bij alles in de wereld. Dat blijkt ook uit zijn versie van 'Vigilante man' van Woody Guthrie, waar Donald Trump de hoofdrol krijgt.

Glen heeft een grote schare aan topmuzikanten meegenomen en ook in zijn vriendenkring zitten veel bekende songwriters. Zo vertelt hij over dat hij en muzikale vrienden, waaronder Damien Rice, smoorverliefd waren op barvrouw Renate, van een kleine Ierse pub in New York. Na een lange nacht doorhalen zaten Glen en een vreemde man (dat bleek haar ex te zijn) nog te wachten op het einde van Renates dienst. Uiteindelijk schreven ze een lied voor de barvrouw, maar die was niet onder de indruk. In tegenstelling tot de bezoekers van Carré vanavond, die het verhaal en nummer wel erg waarderen.

Dat Hansard grote muzikanten meeneemt deze maandagavond, blijkt uit zijn prachtige cover van Leonard Cohens 'Bird of the Wire'. Naast hem op het podium zit dan ook Javier Mas, de vaste gitarist en laudspeler van de onlangs overleden songwriter. Een andere senior die Glen vanavond versterkt, is de Amerikaanse trombonist Curtis Fowlkes. Die naast zijn bijzonder blaassessies, ook nog de zang op zich neemt van 'Wedding Ring', een nummer van het laatste album Didn't He Ramble. Dit tot groot genoegen van het Nederlandse publiek.

Luid applaus klinkt dan ook regelmatig. Pijnlijke songs worden met zoveel woede en verdriet gespeeld dat de zaal stil wordt. Liefdevolle liedjes brengt hij zo overtuigend dat iedereen wegdroomt. Zijn elfkoppige band geeft elke song nog meer kracht, hoe onmogelijk dat ook lijkt. In Glen's 26-jarige carrière heeft hij uit vele stromingen elementen meegepikt. De blues sound, Ierse folk, gevoelige pop, alles komt terug in de 2,5 uur durende show.

Tegen het einde is er dan nog een extra hoogtepunt, als Glens tegenspeelster, Markéta Irglová, uit de film Once het podium betreedt voor 'Gold' en 'Falling Slowly'. Dit laatste nummer leverde Glen zelfs een Oscar op en toont maar weer hoe bijzonder zijn muziek is. Tijdens 'When Your Mind's Made Up' pikken vele fans een traantje weg. Het is wel duidelijk: Glen Hansard kan met gemak uren boeien, ontroeren en iedereen aan het lachen krijgen. Zijn kennis van muziek, tekst en het leven, maken hem echt een hele grote.

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok  

12
Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré Glen Hansard foto Glen Hansard - 21/11 - Koninklijk Theater Carré
 
12
 

BLUPAINT - 23/11 - WINSTONBlupaint speelt vanavond in Winston! Podiuminfo is erbij voor een verslag....

PLACEBO - 21/11 - ZIGGO DOME Placebo speelt vanavond in Ziggo Dome. Podiuminfo is erbij, bekijk hier het...