VERSLAG: Benjamin Francis Leftwich - 27/10 - Muziekgebouw Frits Phillips

VERSLAG: Marleen de Roo  

Benjamin Francis Leftwich - 27/10 - Muziekgebouw Frits Phillips

Broederliefde

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, zijn dit jaar ook muziekoptredens te bezoeken. Één van de grotere acts deze week is Benjamin Francis Leftwich. Niet alleen bezoekers van DDW kunnen een kaartje kopen, ook fans zijn van harte welkom op deze donderdagavond.

In het muziekgebouw is de kleinste zaal voor Benjamin vanavond. Een zit-setting dus voor de singer-songwriter. Het voorprogramma Travis is a Tourist geeft toe geïntimideerd te zijn door deze setting. Hij zegt: "Het is alsof ik de film ben. Hopelijk bevalt de film." Deze humoristische opmerking zet meteen de toon voor de rest van zijn optreden. Travis is een grappige jongen met een scherpe, sterke stem. Zijn rauwe geluid en gevoelige liedjes met stevig gitaarsound, maken hem een vermakelijke singer-songwriter. Zijn verhalen en humor geven hem net dat beetje meer, waardoor hij zeker een goede toekomst tegemoet kan zien. En dit dankzij zijn vriend Benjamin Francis Leftwich die hem deze plek als voorprogramma gunt, die hij dan ook telkens bedankt.

Dat Travis is a Tourist vanavond fans heeft gekregen, blijkt als hij het podium klaarzet voor Benjamin. Telkens als Travis de zaal betreedt, roept het publiek om zijn aandacht. Dat wil niet zeggen dat het Benjamin Francis Leftwich niet lukt om aandacht te trekken. Ondanks zijn verkoudheid, klinkt zijn stem nog steeds zuiver en sterk, hoe zacht en kwetsbaar zijn zang ook is.

De doodstille zaal maken Benjamin niet zenuwachtig, eerder dankbaar. Het publiek is zo stil, dat de Engelsman tijdens een aantal songs de versterking - en daarmee ook de eeuwige echo - achterwege laat. Bijvoorbeeld tijdens het mooie 'Pictures'. Tijdens 'Summer' - van het laatste album After the Rain - gaat hij zelfs op het rand van het podium zitten. Nu blijkt pas echt hoe sterk zijn gitaarspel is, hoe diepgaand de teksten en hoe geschoold zijn zangstem klinkt.

Het is alsof de bezoekers één worden met wat op het podium gebeurd. Een grote familie, de onversterkte songs, de gevoelige teksten, de vele gesprekken die beide heren met de bezoekers voeren.

Dat familie belangrijk is, blijkt ook uit de teksten van Benjamins nummers. Ze gaan vriendschap, liefde, familie, leven, dood en religie. Belangrijke elementen in zijn leven. Het overlijden van zijn vader zorgden ervoor dat de man uit Yorkshire tijdelijk een pauze nam van muziek. Daarna gebruikte hij dit verdriet juist voor zijn nieuwe album, vandaar de titel After the Rain. Foto's van verloren familieleden liggen op de grond voor zijn voeten en ook hij noemt telkens zijn vriendschap met Travis. Ze knuffelen elkaar zelfs even als een snaar van Benjamins gitaar sneuvelt. Op verzoek van het geïnteresseerde publiek, wordt de toegift en bekendste single 'Atlas Hands' als duo gezongen.

 

BRIT FLOYD - 28/10 - HEINEKEN MUSIC HALLBrit Floyd naar de Heineken Music Hall. Onze fotograaf Paul was erbij en...

THE ACADEMIC - 25/10 - PARADISO De vier vrienden treden vanavond op in Paradiso. Onze fotograaf Jessie was...