VERSLAG: Wilco - 9/11 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Wilco - 9/11 - TivoliVredenburg

Het is de dag na de Amerikaanse verkiezingen en het mogelijke duidelijk zijn dat de uitslag als een sluier boven de avond hangt. Direct bij de entree van de Ronda word je op de feiten gedrukt met het welkomsbord: ‘Tonight Wilco Ashes Of The American Flag’. Na het gelijknamige nummer van doorbraakalbum ‘Yankee Hotel Foxtrot’.

De band uit Chicago heeft de setlist op verschillende plaatsen aangepast in vergelijking tot andere optredens van deze tour. Wilco, zelf politiek betrokken in eigen land, zorgt er met deze keuze voor dat iedere referentie vanavond naar Amerika een zware lading meekrijgt. Het openingsnummer liet zich al raden bij binnenkomst. Maar ook nieuwe nummers van Schmilco, ‘Normal American Kids’ en met name ‘Cry All Day’, laten zien hoe erg zanger Jeff Tweedy met de uitslag in zijn maag zit. ‘Ik heb letterlijk heel de dag gehuild. Had geen zin om voor jullie te spelen. Maar na de eerste nummers ben ik blij hier te staan. Ook al sta ik hier met een gebroken hart.’ Om vervolgens ‘I Am Trying To Break Your Heart’ te spelen. Kippenvel.

Dit is geen Amerikaanse aanstellerij. Hij is duidelijk aangeslagen, zijn stem trilt en is bij vlagen aan de zachte kant en kraakt. Verkrampt staat Tweedy voor de microfoon met hangende schouders. Voorzichtig wiegelend met af en toe een stapje naar achter, verslagen door wat er in zijn thuisland gebeurt.

Het podium ziet er prachtig uit als een sprookjesbos, met drie doeken van bomen en takken die achter elkaar hangen en zo een kijkdoos vormen. Al ziet het er soms met donkere lampen weer uit als een onheilspellend horrorbos. Dat is blijkbaar wat die lading met zich meebrengt.

Het is het spel van de band op de juiste tijd op de juiste plek. Emoties gaan heen en weer in de onzekerheid die er nu heerst. En dat is het beangstigende. Op deze manier balanceert Wilco tussen hoop geven met prachtige muziek en doemdenken met nummers die bij iedere Amerika referentie een andere toon mee krijgen.
Support-act William Tyler, en ‘best hugger in te world’ aldus Tweedy, doet mee tijdens ‘California Stars’, nog zo’n kippenvel moment. ’I’d like to rest my heavy head tonight. On a bed of California stars. I’d like to lay my weary bones tonight. On a bed of California stars’. Klinkt het door een muisstille Ronda. Na afloop van het nummer omhelzen de frontman en Tyler elkaar innig. Net iets langer dan dat ze normaal gesproken zouden doen. Wilco op 9 november in Tivoli zorgt voor een avond om nooit meer te vergeten, mede mogelijk gemaakt door die andere avond die we nooit meer zullen vergeten.

 

CAUSES - 30/10 - ROTOWNCauses komt naar Rotown. Onze fotograaf Bart Notermans heeft dit concert...

THE SLOW SHOW - 14/11 - TIVOLIVREDENBURG Van de Ekko naar TivoliVredenburg in een jaar tijd; het gaat hard met The...