VERSLAG: Tourist LeMC - 11/11 - Paradiso

VERSLAG: Jurre Anema  

Tourist LeMC - 11/11 - Paradiso

Drie jaar geleden tekenden de Vlamingen Safi & Spreej en Tourist LeMC tegelijkertijd bij Top Notch. Waar de eerstgenoemden nog geen grote naam zijn geworden in Nederland, heeft Tourist LeMC met het vorig jaar verschenen album En Route zijn doorbraak beleefd. Het leverde hem deze zomer een optreden in de grote Heinekentent op Lowlands op en heeft ervoor gezorgd dat hij vanavond in de grote zaal van Paradiso staat - niet uitverkocht, wel vol.

Al snel blijkt dat de Vlaamse rapper niet alleen komt maar een verrassend grote entourage mee heeft genomen. Zijn band, "Legionnaires", bestaat niet alleen uit de standaardformatie plus een blazer, ook een strijkerskwartet is er onderdeel van. Het geeft de show direct veel kracht en energie tijdens de imposante albumopener 'En Route'. Dat wordt versterkt als het concert pas net onderweg is en, tijdens 'Visa Paspor', publieksfavoriet Typhoon het podium op komt om zijn couplet uit te voeren. Een goede combinatie van twee pure verhalenvertellers, waarbij Tourist LeMC zich profileert als de troubadour die over zijn reis vertelt. Op het eerste album voornamelijk over zijn stad Antwerpen, daarna over de route die sindsdien heeft afgelegd. Wanneer hij zich niet verliest in Antwerps dialect doet hij dat op een uiterst verstaanbare wijze - in ieder geval voor de vele Vlamingen die Paradiso rijk is vanavond.

Halverwege het concert neemt Tourist samen met zijn band plaats op het bankje op het podium, om een akoestisch kwartiertje te starten. Het voelt alsof het een parksessie op zondagmiddag is, en de muzikanten zitten er dan ook kalm bij. Des te intenser is het als 'Koning Liefde' luid wordt meegezongen door het publiek. Dezelfde reactie volgt even later als hit 'Horizon' wordt gespeeld en de zaal is aangenaam verrast als hij Boudewijn Groot's 'Meneer de President' covert. Ondertussen kijkt met Typhoon, Kees de Koning en Lucky Fonz III de halve Top Notch-stal mee en beweegt vooral de laatstgenoemde enthousiast mee.

Alhoewel de uitvoeringen uitstekend zijn en de band sterk speelt, weet Tourist LeMC niet gedurende het gehele concert te overtuigen; af en toe slaat de verveling toe. Dat is snel vergeten wanneer de tweede (!) toegift wordt gespeeld, met als hoogtepunt 'Deze Nacht'. Uitgesponnen over bijna tien minuten, waarbij hij zowel zijn band als de zaal meermaals bedankt, is het de perfecte afsluiter. Het bouwt langzaam op, stopt, gaat verder, stop, en eindigt na een grootse finale. "De nacht is van mij" zingt Tourist LeMC, en gelijk heeft 'ie.

 

PHANTOGRAM - 10/11 - BITTERZOETPhantogram in Bitterzoet. Podiuminfo is erbij en maakt een foto verslag....

THE GROWLERS -1 4/11 - TOLHUISTUIN The Growlers staat vanavond in Tolhuistuin. Tineke Klamer is erbij voor een...