VERSLAG: Tommy Emmanuel - 30/09/16 - Nieuwe Luxor Theater

VERSLAG: Francis Pronk  

Tommy Emmanuel - 30/09/16 - Nieuwe Luxor Theater

In 2015 bracht Tommy Emmanuel zijn meest recente album 'It’s Never Too Late' uit, wat de aanleiding is van zijn wereldtournee. Hij speelt maar liefst vijf dagen achter elkaar in Nederland, waarvan de laatste show in Rotterdam plaatsvind. In 2014 was hij ook al te zien in de havenstad, toen in De Doelen.

Het is duidelijk waarom Emmanuel ervoor gekozen heeft om Andy McKee mee op tour te nemen. Met verbazingwekkende snelheid raast McKee over de snaren van zijn akoestische gitaar. Vanavond klinkt, naast eigen werk, covers van Don Ross en zijn grote held Michael Hedges, maar ook 'Everybody Wants To Rule The World' van Tears For Fears, waarbij hij alle partijen voor zijn rekening neemt. McKee vertelt o.a. dat hij in '87 heeft getourd met Tina Turner en dat hij bij het horen van de muziek van Michael Hedges zijn elektrische gitaar inruilde voor een akoestische en sindsdien zich daarmee bezighoudt. Eén van de vele hoogtepunten zijn het nummer dat hij geschreven heeft ter ere van de overleden dochter van een vriend en het slotnummer op de harpgitaar. Het zijn twee gitaren aan elkaar verbonden, die op vergelijkbare manier als bij de harp bespeeld kunnen worden. Wanneer hij de gitaarkoffer opent en er dit zeer bijzondere instrument uithaalt, klinken er kreten van verbazing vanuit het publiek. Het publiek wordt niet teleurgesteld. De foutloze set is een perfecte opener.

Australisch muziekicoon Tommy Emmanuel betreedt de buhne en de sympathieke man weet het publiek volledig voor zich te winnen. Hij is vanaf het eerste moment zeer comfortabel op het podium. De nummers gaan vloeiend in elkaar over. Er zijn vele onverwachte en verbazingwekkende momenten in de set, bijvoorbeeld het moment dat hij zijn capo verwijderd en nonchalant achter zich gooit. Tijdens deze handeling blijft hij doorspelen zonder een spier te verrekken en het meest bijzondere hieraan is dat hij na het verwijderen van de capo moeiteloos de juiste toonsoort weet te vinden. Het klinkt werkelijk prachtig. Het is moeilijk om dit ongelooflijke talent onder woorden te brengen. Niet alleen het gitaarspelen gaat hem voor de wind. Tommy Emmanuel toont vanavond ook zijn percussieve vaardigheden. Hij gebruikt de gitaar als een geïmproviseerd druminstrument. Met een drumkwastje slaat op de frame van zijn gitaar en zelfs op de microfoon, terwijl hij met zijn andere hand diverse geluiden uit zijn gitaar tovert. Het is geweldig om naar te kijken. De set is zeer variërend, bestaande uit een aangename mnix van genres. Van dromerige- en verhaalvertellende liederen tot blues tot 'Lady Madonna' van The Beatles. Andy McKee wordt het podium op gevraagd en er ontstaat een heus, duet waarin de twee talenten een zeer indrukwekkende versie van Toto's 'Africa' neerzetten. Het is een waar genot om naar te kijken. Het delen van hun ongelofelijke passie en de mogelijkheid van het creëren van deze fascinerende muziek verdient meer dan diep respect. Na afloop geeft het publiek in de volle zaal een staande ovatie. Zeer terecht.

 

NICKELBACK - 03/10 - ZIGGO DOMENickelback in de Ziggo Dome, hier ons fotoverslag

MODERAT - 01/10 - HEINEKEN MUSIC HALL Moderat op 1 oktober in Heineken Music Hall.