VERSLAG: Ghost - 01/03 - Ghost

VERSLAG: Francis Pronk  

Ghost + Death Alley - 01/03

Het anonieme gezelschap van de Zweedse band Ghost is weer in het land. Dit keer hebben zij hun pelgrimstocht gemaakt naar 013 in Tilburg.

Sacrale gezangen van mysterieuze zang- en kerkorgelmuziek klinkt in de zaal. Zo hoor je o.a. 'Miserere mei, Deus' van de Italiaanse componist Gregorio Allegri. De set wordt geopend met ‘Spirit’ van het derde studioalbum (en tevens gouden plaat) ‘Meliora’. Deze griezelige openingstrack is de perfecte aftrap van de show. Frontman Papa Emeritus III maakt zijn intrede door uit het niets in het midden van de witte mist tevoorschijn te komen, met zijn armen wijd gespreid. Hij draagt zijn gouden mijter, schedel make-up en een zwart/paars gewaad. De fans kijken vol eerbied naar hun held, alsof hij nu al de redder van de avond is. De overige muzikanten, bekend als The Nameless Ghouls, staan met hun zilveren maskers en hoorns, naast hun onbevreesde frontman. Zij vertegenwoordigen de vijf elementen: vuur, water, wind, aarde en ether. Halverwege de set verwisselt de frontman zijn demon pauskledij voor een pak met gouden knopen en witte handschoenen. De mantel en mijter zijn verwijderd voor de tweede helft van de set, erg jammer.

Ghost speelt acht van de tien nummers van het meest recente album. Van het eerste album, 'Opus Eponymous’, worden 'Con Clavi Con Dio', 'Ritual' en 'Stand By Him' gespeeld. Tijdens laatstgenoemde slingert Papa Emeritus III een wierookvat in het rond. Hoewel de hemelse geur van wierook alleen de voorkant van de zaal bereikt, is het ook visueel een belangrijk onderdeel van de show. Ook de ontmoeting met de Sisters Of Sin (twee verklede nonnen) is opmerkelijk. Zij voeden de mensen op de eerste rij met een hostie en een alcoholische versnapering uit een beker tijdens ‘Body And Blood’. Ook het tweede album 'Infestissumam' wordt vertegenwoordigd door 'Per Aspera Ad Inferi', 'Ghuleh / Zombie Queen' en natuurlijk de grote hit 'Year Zero’. Tijdens ‘Mummy Dust’ wordt er gebruik gemaakt van een keytar en uiteraard mag Roky Erickson’s ‘If You Have Ghosts’ niet ontbreken. Deze cover wordt in een akoestisch jasje gestoken en is daarmee het rustigste nummer van de avond.

Het is niet alleen een gimmick, maar Ghost bestaat uit zeer getalenteerde muzikanten. Een show van Ghost is keer op keer een spektakel. Of je de muziek nou leuk vindt of niet: je hebt hoe dan ook een geweldige avond. if you have ghosts, you have everything!

Verslag en foto's gemaakt op: 01 maart 2016

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

12
Death Alley foto Ghost - 01/03 - Ghost Death Alley foto Ghost - 01/03 - Ghost Death Alley foto Ghost - 01/03 - Ghost Death Alley foto Ghost - 01/03 - Ghost Death Alley foto Ghost - 01/03 - Ghost Death Alley foto Ghost - 01/03 - Ghost Death Alley foto Ghost - 01/03 - Ghost Ghost foto Ghost - 01/03 - Ghost Ghost foto Ghost - 01/03 - Ghost Ghost foto Ghost - 01/03 - Ghost Ghost foto Ghost - 01/03 - Ghost  foto Ghost - 01/03 - Ghost Ghost foto Ghost - 01/03 - Ghost  foto Ghost - 01/03 - Ghost Ghost foto Ghost - 01/03 - Ghost
 
12
 

CROSSFAITH - 03/03 - DE HELLINGJapanse dubstepemometalcore, zo is Crossfaith het best te omschrijven. En...

HINDS - 27/2 - BITTERZOET Wij maakten deze foto's van de Spaanse meiden Indie-Rock band tijdens hun...