VERSLAG: The Used - 27/02 - Dynamo

VERSLAG: Francis Pronk  

The Used - 27/02 - Dynamo

The Used bestaat vijftien jaar en viert dit met een uitgebreide tour, waarbij ze hun eerste twee albums integraal spelen. In Nederland geven ze twee exclusieve shows in Dynamo, Eindhoven. Op vrijdag spelen ze hun titelloze debuutplaat uit 2002 en op zaterdag 'In Love And Death' uit 2004.

Liefhebbers zijn vandaag in grote getale naar Eindhoven gekomen. Er schijnen zelfs fans uit Brazilië aanwezig te zijn. Helaas geen uitverkochte shows in Nederland, maar wel een enthousiaste menigte die maar al te graag de set wil horen. Bert McCracken en co trappen de set af met ‘Take It Away’. De band wil er een speciale en intieme show van maken, dus fans mogen om de haverklap het podium op. Dit gebeurt gelukkig niet constant, zoals de dag ervoor.

Wat vrijwel direct opvalt is dat het zangbereik van de frontman lijkt te zijn afgenomen door de jaren heen, dit waarschijnlijk als gevolg van complicaties van zijn stembanden operatie in 2007. De schreeuwpartijen worden nu overgenomen door de bassist of het publiek, wat eigenlijk best een anticlimax is.

De aanstekelijke anthem ‘All That I’ve Got’ en het daaropvolgende ‘Cut Up Angels’ worden zonder enige moeite meegezongen door het publiek. Ook het meest rustige nummer van de set, ‘Yesterday’s Feelings’, is een nostalgisch moment voor velen. In vergelijking met eerdere jaren is de frontman zeer energiek en betrekt hij de fans bij de show. Het werkt blijkbaar aanstekelijk, want de fans reageren door te crowdsurfen, een circlepit te bouwen en woord voor woord de teksten mee te zingen.

Het gesproken stuk van afsluiter ‘I’m A Fake’ wordt door een enthousiaste fan gedaan, die waarschijnlijk de avond van haar leven heeft. Na de plaat integraal te hebben gespeeld, volgt een toegift van het album ‘Lies For The Liars’ uit 2007.

The Used doet vanavond hun uiterste best om de oude glorie te doen herleven in Dynamo, waar ze met vlag en wimpel in slagen.

Verslag gemaakt op: 27 februari 2016
 

BIRTH OF JOY - 27/02 - METROPOOLBirth of Joy deed vanavond een thuiswedstrijd met een nieuw album in Hengelo!...

THE PALADINS - 26/02 - BURGERWEESHUIS The Paladins kwamen vanavond in Deventer aan om een optreden te geven in het...