VERSLAG: Ben Caplan & The Casual Smokers - 24/12 - Neushoorn

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Ben Caplan & The Casual Smokers

Zanger Ben Caplan maakte in Nederland enkele jaren geleden indruk met zijn debuutalbum. De baardige zanger met zijn raspende stem zingt net zo sterk als grote soulartiesten zoals Ray Charles en Van Morrison. Dit aangevuld met een voorliefde voor zeemansliederen en een authentiek Balkan gevoel maakt de optredens van Caplan tot een waar feest. Met tweede album Birds With Broken Wings op zak maakt de Canadees een rondje door Nederland in de laatste dagen van het jaar.

Eerst warmt Jeroen Kant de zaal op. De zanger maakt meteen indruk met zijn nummers. Mooie Nederlandstalige liedjes worden ondersteund door een prachtige begeleiding. De liedjes zijn geworteld in de lange Amerikaanse rootstraditie. Met name de steelgitaar sluit daar mooi op aan. Jeroen Kant bevindt zich in het midden tussen Bram Vermeulen en Daniel Lohues: een artiest om in de gaten te houden. De teksten weten te boeien, de nummers zwingen en Jeroen Kant heeft een prachtige stem.

Voor Ben Caplan lijkt het een rare ervaring om op kerstnacht een optreden te geven. Terwijl hij de kleine zaal vult, staan verderop in de Neushoorn de metalheads van de Friese Metal Nacht te genieten. Caplan vraagt dan ook vrij snel vertwijfeld of dit een lokale, Friese traditie is. Het lijkt de Canadese baardmans in ieder geval goed te bevallen.

Hij wordt ondersteund door Donald MacLennan op de viool, een drummer, bassist en Taryn Kawaja als achtergrondzangeres. Vanaf het eerste moment heeft de gemoedelijke muzikant de zaal ingepakt. Zijn krachtige stemgeluid vult gemakkelijk de gehele ruimte. Gedurende 70 minuten speelt Caplan een voortreffelijke mix van balkan, soul en country.

Nummers van zijn debuutalbum zoals ‘Stranger’ staan als een huis met hun swingende, cartoonesque sfeer. Recente liedjes zoals ’I Got Me A Woman’ benadrukken juist meer de soulkwaliteiten van Ben Caplan. De muzikanten hebben het duidelijk naar hun zin. De viool en staande bas worden enthousiast dansend bespeeld. Caplan vindt het overduidelijk net zo leuk om te zingen als wat te grappen met het publiek. Verscheidene nummers krijgen een voortreffelijk balkan sausje. Verrassend genoeg is het hoogtepunt van de avond juist het intieme ‘Night Like Tonight’. Het kalme nummer, met een walsend vioolritme, past veel beter bij Frank Sinatra dan bij het dansgewoel dat eerder plaatsvond.

Ben Caplan zal terug in Canada wellicht enthousiast vertellen over de Friese traditie om je op kerstnacht onder te dompelen in vrolijke folk- en metalmuziek. Dit is niet per se het geval, maar het feestje van Ben Caplan en The Casual Smokers was te leuk om het volgend jaar niet opnieuwe te overwegen. Weg met het kerstdiner bij de schoonfamilie, leve Ben Caplan!

 

CORB LUND / NEW MADRID - 7/1 - PARADISOEen half jaar na de eerste editie is het al tijd voor een tweede editie van...

DOTAN - 21/12 - ZIGGO DOME Twee jaar geleden speelde hij nog in huiskamers, nu verkocht Dotan de Ziggo...