VERSLAG: The Wailers - 7/12 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Wouter Braaksma  

The Wailers - 7/12 - TivoliVredenburg

The Wailers zijn groot geworden als begeleidingsband van Bob Marley. Het enige originele lid van de band die vanavond in Tivoli speelt, is bassist Aston Barrett. Vanwege het dertig jarig bestaan van het compilatie album 'Legend' tourt The Wailers al bijna twee jaar over de hele wereld, om het album integraal te spelen. Als bewaker van de reggae rust de zware taak op Barrett's schouder om de muziek van Bob Marley in stand te houden.

Dit gaat faliekant mis. En dat begint nota bij Barrett zelf. Hij wordt op de grond gelegd, leunend tegen zijn basversterker aan. Soms lijkt het wel alsof hij in slaap is gevallen, maar je ziet nog wat vingers over de bas glijden als teken van leven. Toch lijkt hij na een paar nummers verder weg te zakken tegen een microfoon aan en dat zorgt voor irritant gepiep.

Bij iedere inzet van een nieuw nummer ontstaat er enige euforie. Logisch natuurlijk want Marley heeft tientallen hits aan de wereld nagelaten en de grootste staan op 'Legend'. Er zijn maar weinig artiesten die hun optreden kunnen beginnen met nummers van het kaliber 'Is This Love', 'No Woman, No Cry', 'Could You Be Loved' en 'Three Little Birds'. De overige bandleden zijn heel matig, met vooral erg saai klinken toetsen en dat zorgt er voor dat na het eerste refrein het enthousiasme wegebt.

Na een aantal nummers besluipt dan ook het gevoel, dat er een coverband op het podium staat. Dat is op zich prima, maar niet wanneer de volle mep betaald moet worden van €27,50. Wat toch vrij hoog is voor een concert in de Pandora. Wanneer er coverband achter de naam op het ticket zou staan, betaal je al snel tien euro minder, toch zou het gerechtvaardigd zijn. Dat er vooraf nadrukkelijk over het in stand houden van de Marley erfenis wordt gesproken, schept natuurlijk een bepaalde verwachting.

Die wordt absoluut niet waargemaakt door een ontzettend makke band, waar geen fractie te zien is van het vuur of de boodschap die Bob Marley verspreidde. Bob Marley probeerde mensen te verenigen ongeacht huidskleur, geaardheid of geloof, maar dit is makkelijk scoren over de rug van een 'Legend'. Ik heb het nog nooit eerder gedaan. Maar vanavond ben ik na een uur eerder naar huis gegaan. Wat een draak van een instelling, wat een gedrocht van een optreden. Het laatste half uur luister ik thuis op plaat wel.

 

TRIXIE WHITLEY - 08/12 - TOLHUISTUINEen nieuw album is natuurlijk de perfecte reden voor een tour. Wij zagen een...

BALTHAZAR - 7/12 - PATRONAAT Na succesvolle optredens eerder dit jaar in de Melkweg en op Lowlands toert...