VERSLAG: Leftfield - 4/12 - Paradiso

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Leftfield - 4/12 - Paradiso

In 1995 kwam 'Leftism' uit. Dit debuut van Leftfield zorgden voor een cross-over van diverse stijlen. Rauwe techno met subtielere momenten van reggae en dub werden in een blender gegooid. Een jaar later zou Leftfield zijn eerste liveshow ooit geven in Paradiso. Nu negentien jaar later keert de Britse producer tweemaal terug naar de Amsterdamse poptempel.

Afgelopen zomer werd er op 'Down The Rabbit Hole' groots uitgepakt met een grote lichtshow en veel muzikanten. Vandaag wordt het kleiner aangepakt en staan naast Neil Barnes, zoals Leftfield heet, een drummer en iemand achter de knoppen. Met een pompend begin met 'Bad Radio', 'Universal Everything' en 'Little Fish' wordt duidelijk dat de kleinere setting geen probleem is. Het zorgt er juist voor dat er minder afleiding is en dat de muziek spreekt. Nu kan je sowieso moeilijk om de bas en beats heen. Want met ieder nummer wordt het volume gestaag opgeschroefd. Zelden is er bij een oorverdovend volume als dit, na vier nummers, de muziek nog zo helder en fris te horen. Leftfield weet het maximale uit de lage tonen te halen.

De fundering van Paradiso wordt op de proef gesteld door Leftfield. De kerk schudt aan alle kanten door de diepe bas, maar doorstaat de test. Net wanneer het tegen het lompe aanzit, komt er een mc het podium op tijdens 'Chant of the Poor' en een zanger bij 'Swords'. Het zorgt voor een aangename afwisseling waarbij de beats even op de achtergrond verdwijnen. Vooral 'Swords' klinkt sfeervol met veel echo op de stem.

Na vijftien jaar afwezigheid klinkt Leftfield nog steeds fris en urgent. Het oude werk past nog prima bij het nieuwe werk van het dit jaar uitgekomen 'Alternate Light Source'. Leftfield bewijst vanavond dat de comeback ook relevant is, doordat live pas echt duidelijk wordt waar de muziek zijn invloed op heeft uitgeoefend. 'Universal Everything' bijvoorbeeld klinkt als een grootvader voor Gesaffelstein. Hopelijk kan Leftfield nog negentien jaar mee voor de volgende apk-keuring van Paradiso.

 

FINNTROLL + AKTARUM - 4/12 - P60Wanneer het, inmiddels razend populair geworden, genre folkmetal ter sprake...

GUY GARVEY - 29/11 - PARADISO Guy Garvey stond vanavond in Paradiso, zie hier het fotoverslag!