VERSLAG: Years & Years - 18/11 - Klokgebouw

VERSLAG: Janske van den Broek  

Years & Years in Eindhoven

Ruim een jaar geleden kende niemand in Nederland de Britse synthpopband Years & Years. Vandaag spelen ze in een uitverkocht Klokgebouw in Eindhoven. Podiuminfo was er bij!

Eigenlijk zou Years & Years de Europese tour afgelopen maandag starten in Parijs. In verband met de aanslagen is deze show afgelast. Daarom “start” de tour vanavond in het Klokgebouw in Eindhoven.

De Deense producer Saveus verzorgt vanavond het voorprogramma. Deze band reist de hele Europese tour met Years & Years mee. De zaal staat al goed gevuld met een opvallend jong en hip publiek. Tienermeisjes met glitters in hun haar en stoere hipster jongens.

De mannen van Saveus brengen experimentele beats wat erg goed past bij de muziek en het publiek van Years & Years. Het publiek reageert nog wel wat mild op de band, maar zij lijken zeer tevreden. De lange stiltes tussen de nummers zijn afleidend, maar vooral de zang van de zanger is erg smakelijk om naar te luisteren. Een prima begin van de tour én van deze avond.

Daarna is het de beurt aan Years & Years om het stokje over te nemen. De band komt het podium op en na een luid geroep “Olly, Olly, Olly!” vanuit het publiek komt ook zanger Olly Alexander verleggen glimlachend tevoorschijn. Alexander begint op een dancehall manier te dansen en zijn vrouwelijke fans gillen het uit. Zodra zijn jas na een paar nummers uit gaat wordt er zelfs nóg harder gegild. Woord voor woord zingt het Nederlandse publiek alle nummers van het album Cummunion stuk voor stuk uit volle borst mee. Alexander is vandaag erg goed bij stem en weet alle noten perfect te raken.

Al vrij snel wordt de hit “Desire” gespeeld, welke goed in de smaak valt. Maar ook het rustigere “Eyes Shot” met Alexander onder eigen begeleiding achter het keyboard worden opgesnoept door de fans. Ze genieten van Alexander, en hij van het publiek. Halverwege de show klimt hij zelfs even het podium af om een knuffelbeer aan te nemen en een fan te knuffelen.

Soms voelt het alsof we bij een popconcert in de 90’s zijn. Het 90’s R&B stemgeluid van Alexander, de muziek en sfeer. En het voelt totaal niet vreemd of gek. Het past bij deze tijd. Zelfs een cover van Britney Spears’s “Toxic” misstaat vanavond niet. Het plaatje klopt gewoon.

Als toegift worden wagen we nog een laatste dansje op het de hit “King” , wat meteen het hoogtepunt van de avond is. Helaas duurt het optreden maar een uur want dat had best nog wel wat langer mogen duren!

 

TEDESCHI TRUCKS BAND - 17/11 - TIVOLIVREDENBURGVanavond stond Tedeschi Trucks Band in het Utrechtse TivoliVredenburg....

NIGHTWISH - 19/11 - HEINEKEN MUSIC HALL Met Arch Enemy en Amorphis op zak kun je wel zeggen dat Nightwish een...