VERSLAG: The Tallest Man On Earth - 26/10 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Wouter Braaksma  

The Tallest Man On Earth - 26/10 - TivoliVredenburg

The Tallest Man On Earth is, ondanks dat de naam doet vermoeden, maar een klein mannetje. Kristian Matsson schrijft liedjes die op voorgaande albums klein klonken. Vaak alleen maar met zang en een gitaar. Met het laatste album 'Dark Bird Is Home' wordt er grootser uitgepakt en dat vertaalt zich op het podium naar vier extra bandleden. Maar de ogen blijven gericht op Matsson die nu omgedoopt is tot frontman van een volwaardige band, al lijkt hij wel te moeten wennen aan deze rolverdeling.

Waar Matsson in uitblinkt is het controleren van het publiek. Klappende toeschouwers houdt hij niet van en wanneer het publiek het toch probeert, onderbreekt hij zijn tekst en kijkt plagerig naar het dak van de zaal. Het zorgt voor optimistische momenten in een verder serieuze setting, met een band die niet veel aandacht opeist.

Het is de 97ste en één na laatste show van het jaar aldus de zanger/gitarist. Een lekker druk jaar dus voor de band, maar de automatische piloot lijkt nu aangezet te zijn. Ieder nummer beweegt zich volgens een vast stramien. Matsson loopt gehurkt en tokkelend naar de rechterkant van het podium en nadert een rotonde. Hij draait weg van het publiek, gaat richting de band linksaf en huppelt verder linksaf naar zijn microfoon wanneer de teksten gezongen moet worden om het rondje af te maken. Of het bewust is of niet maar de singer-songwriter is volledig in het wit gestoken, dus zijn we getuigen van een zanger die een uur en driekwartier letterlijk en figuurlijk aan het ijsberen is.

Echter staat de muziek als een huis, met de fijne gitaarloopjes die in de Grote Zaal van TivoliVredenburg eruit springen. Een paar jaar geleden stond de Zweed nog alleen op het podium schuw te wezen. Buiten de zang om kwam er maar met moeite iets uit de mond van de verhalen verteller. Nu lijkt hij te enthousiast de ideale frontman te willen zijn en moet de grote jas als deze met een viertallige begeleidingsband nog wat inkrimpen op The Tallest Man On Earth.

Verslag gemaakt op: 26 oktober 2015
 

JAMES BAY - 23/10 - HEINEKEN MUSIC HALLDit jaar was James Bay niet te stoppen! Kan hij de hoge verwachtigen vanavond...

APOCALYPTICA - 23/10/2015 - MELKWEG Het Finse rockkwartet (3 cello's en 1 drummer) Apocalyptica touren met zanger...