VERSLAG: George Thorogood & The Destroyers - 28/07 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

George Thorogood

”Badder Than Ever” staat er geschreven op de drums die George Thorogood vanavond mee naar Amsterdam brengt. De bluesgitarist en zanger die vooral bekend is van hit ‘Bad To The Bone’ speelt al sinds het midden van de jaren ’70 overal op de wereld. De belofte “Badder Than Ever” verzekert knipogend een voortzetting van het bekende rock ’n roll circus van George Thorogood.

Eén keer in de zoveel tijd komt Thorogood langs in Paradiso. Het laatste bezoek vond plaats in 2013. In de tussentijd is er niks nieuws uitgebracht en de setlist is in grote lijnen ook onveranderd gebleven. Dat voorafgaand aan de opkomst ‘Eve Of Destruction’ van Barry McGuire gespeeld wordt is dan geen verrassing, net zo min als de openingswoorden: ”How Sweet It Is!”. Het hindert echter helemaal niks, zodra de rock ’n roll machine van George Thorogood & The Destroyers op gang komt is het feest.

Vele bluesnummers zijn bewerkt tot dansbare versies waarbij met name de saxofoon heerlijk uit de verf komt. Thorogood staat bekend als fenomenaal slide gitarist. Onder andere tijdens ‘Get A Haircut (And Find A Real Job)’ en ‘Gear Jammer’ laat de muzikant even kort zien wat hij in huis heeft. De ondersteunende band vult perfect aan. Jim Suhler speelt een verdienstelijk stukje tweede gitaar. Het is bovenal basgitarist Billy Blough die de show speelt. De man heeft zo vaak staan glimlachen dat het lijkt alsof zijn gezicht niet meer terug wil naar de normale stand. Dit in combinatie met zijn enthousiasme maakt dat hij eerder op een schlager festival thuis hoort dan bij George Thorogood.

Dat siert ook het hele optreden. De rock ’n roll wordt zo over de top gedaan dat het eerder schattig dan ”Bad” is. Of het nou de zonnebril is die van het hoofd gegooid wordt, de suggestieve dansbewegingen of de losse uitspraken die gedaan worden. Wie een DVD van Thorogood in bezit heeft, of een eerder optreden bezocht kan ze allen woordelijk meezingen. Elke bezoeker weet dat de sluitingstijd van Paradiso rond de klok van elf ligt, maar wanneer Thorogood om tien voor tien zegt dat hij onderhandelt heeft en ze nog na sluitingstijd door mogen gaan eet iedereen uit zijn hand. Vervolgens is het om tien uur wel echt afgelopen. Dat maakt de show toegankelijk voor oude hippies, maar net zo goed ook voor de verstokte motorrijder en zijn meegebrachte kinderen.

George Thorogood & The Destroyers zijn een swingende rockmachine. Alle nummers zijn raak. De langzaam opbouwende John Lee Hooker cover ‘One Bourbon, One Scotch, One Beer’ maakt de zaal extatisch, ‘Get A Haircut (And Find A Real Job)’ wordt massaal meegezongen door de veertigers en vijftigers en ‘Twenty Dollar Gig’ is zo simpel dat je er spontaan blij van wordt. De combinatie van de schurende saxofoon en de ironische rock ’n roll houding van George Thorogood zorgen er ongetwijfeld voor dat over een paar jaar hij hier nog meer ”bad” op het podium staat dan dat vanavond het geval was.

 

JOHN BUTLER TRIO - 30/07 - PARADISONa twee optredens vorig jaar kwam het John Butler Trio terug naar Paradiso....

GEORGE CLINTON & PARLIAMENT FUNKADELIC - 27/07 -... George Clinton is een Amerikaanse muzikant, die als een van uitvinders van de...