VERSLAG: De Jeugd van Tegenwoordig - 04/06 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Laura de Lange  

De Jeugd van Tegenwoordig: De Lachende Derde

Wie De Jeugd van Tegenwoordig is dit jaar 10 geworden en dat moet gevierd worden. Afgelopen twee weken is op de donderdag- en de zaterdagavond in TivoliVredenburg in de Pandora zaal één van de vier albums gespeeld van deze vier koppige band. Donderdag 4 juni was het tijd voor het derde album: De Lachende Derde. De vraag nu was gaat het publiek van TivoliVredenburg ‘Huilend weg van de club’ of lachend naar huis?

Prominent op en top betreed Willie Wartaal met een grote zonnebril op, de microfoon in de ene hand en een fles champagne in de andere het podium. Per couplet komt het rappersdrietal één voor één onder begeleiding van Bas Bron op de beats het podium op en rapt enigszins contrasterend met hun bandnaam ‘Zo Volwassen, Zo Beleefd’.
Het is al snel duidelijk dat het optreden op volgorde van het album wordt afgespeeld, maar het optreden voelt geen moment aan als een album in de cd-speler. Iets wat stroef maar later steeds vloeiender gaat het publiek los, maar dan ook echt los.

Logisch, de Jeugd van Tegenwoordig bestaat ook uit vier echte weirdos. You hate it our you love en het publiek van TivoliVredenburg hoort ongetwijfeld tot de tweede categorie. Halverwege het optreden vraagt Faberyayo of het publiek van tompoezen houdt. Wanneer het publiek ietwat lauw reageert antwoordt Faberyayo dat ze namelijk tompoezen hebben gemaakt met de albumcovers bovenop, en die willen ze uitdelen. De bruggetjes tussen de nummers door zijn dan ook echt heel slecht. Op Sterrenstof bijvoorbeeld zegt Faberyayo: "Ik heb echt zin om een obscure albumtrack te doen!" en bij Elektrotechnique zegt Vjeze Fur: "Weet je wie laatst ook tompoezen bij zich had? De elektriciën!" Maar omdat het de Jeugd is wordt het gewaardeerd omdat iedereen deze heerlijke flauwe meligheid van hun gewend is.

Het is duidelijk dat de Jeugd als tien jaar met elkaar optreedt, want ze zijn goed op elkaar ingespeeld. In de nummers zelf laten de leden genoeg ruimte over voor muzikale en soms wat melige improvisatie en ook wederzijdse waardering. Uiterst muzikaal is de Jeugd niet, maar het zijn gewoon goeie en vooral chaotische performers. Zoals de Jeugd optreedt is van geen ander en kan ook niet in een hokje worden geplaatst, het is gewoon feest! Champagne wordt uitgedeeld in het publiek, of over de voorste rij heen gespoten. Halverwege het optreden voelen de leden van de Jeugd zich zo lekker dat ze ook heerlijk vaag over het podium zwalken en dansen.

Het optreden eindigt en de Jeugd loopt met een droog bedankje het podium af, maar na veel gejuich en applaus komen ze weer het podium op waarna de hit van het album ‘De Machine’ ‘Centje Centje’ spelen. Daaropvolgend vragen ze het publiek of ze ‘De Formule’ of ‘Gekke Boys’ willen horen. Het wordt De Formule maar na deze hit blijft het publiek Gekke Boys roepen. De Jeugd kijkt vragend naar Tivoli en voor een super energiek en losgaand publiek speelt de Jeugd dan echt het laatste nummer van de avond.

Het is niet gek dat de Jeugd van Tegenwoordig na 10 jaar nog steeds razend populair is. Voor een emotionele avond is de Jeugd niet aan te raden maar voor een heerlijk, gek, en losgaand feestje is de Jeugd een dikke aanrader. Het publiek van TivoliVredenburg vertrok huilend van het lachen de club.

 

YELLOWCARD - 04/06 - PATRONAATVanavond staat in het teken van een stevige dosis poppunk met Zebrahead en...

COAL CHAMBER - 01/06 - MELKWEG Een van de boegbeelden uit de nu-metal periode is Coal Chamber. Vanavond...