VERSLAG: 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome

VERSLAG: Anjelica Hollen  

5 Seconds of Summer - 20/05

“Here’s to teenage memories” zingen de Australische jongens van 5 Seconds of Summer tegen het einde van hun set. Toepasselijk, want de Amsterdamse Ziggo Dome verkeert in extrase en duizenden tienerkelen worden op de proef gesteld tijdens het eerste headlining concert van de punkpop groep in Nederland.

Een langverwacht concert, want “Amsterdam was de eerste show van de tour die uitverkocht raakte,” weet zanger en gitarist Luke Hemmings (18). En de fans zijn er inderdaad klaar voor. Alle nummers worden vol overgave meegezonden en wanneer de band het gegil laat meten met hun eigen decibelmeter geeft het apparaat een record van 135,2 aan. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een propellervliegtuig. Tijdens de ballad ‘Amnesia’ houden de fans a4-tjes op met de tekst ‘real bands save fans, real fans save bands’. In de andere hand worden mobieltjes omhooggehouden zodat de Ziggo Dome wordt omgetoverd tot een zee van lichtjes. Ook tijdens de daaropvolgende ballad ‘Beside You’ houden de fans blaadjes de lucht in. Dit keer met de tekst ‘very’. Dit is onderdeel van de zin ‘European fans are so proud of you and love you very much’, waarvan in iedere stad die de jongens aandoen een ander woord wordt opgehouden.

De fans zijn trots en dat blijkt terecht want 5 Seconds Of Summer, vorig jaar nog te zien in het voorprogramma van One Direction in de Amsterdam Arena, maakt indruk met hun eerste headlining tour. Het podium is simpel, met een korte catwalk en het op- en neergaande platform waar het drumstel van Ashton Irwin (20) op staat is een van de weinige showelementen. De focus ligt bij 5SOS, zoals de band door hun fans voornamelijk genoemd wordt, vooral op de muziek. Er is weinig ruimte voor gepraat of ingestudeerde grapjes. Hiermee zetten de Australiërs zichzelf neer als een echte band en onderscheiden ze zich van de boybands waarmee ze nogal eens vergeleken worden. Ook de keuze voor een cover van Green Day’s American Idiot versterkt dit beeld. Samen met de bands grootste hit ‘She Looks So Perfect’ is dat het hoogtepunt van de avond.

Dat er weinig gepraat wordt betekent niet dat er geen ruimte is voor interactie met de fans. Een meisje uit het publiek krijgt de avond van haar leven als ze op het podium wordt gehaald om een stukje gitaar te spelen met de band. Ook een poging van zanger Luke en bassist Calum Hood (19) om Nederlands te spreken wordt door het publiek met luid gegil onthaald. En om het allemaal compleet te maken bestempeld gitarist Michael Clifford (19) Amsterdam tot zijn favoriete show ooit. Hij bekroond zijn statement met een geïmproviseerd liedje over Amsterdam. ‘I don’t wanna leave yet, Amsterdam, Amsterdam, Amsterdam’ zingt Michael de concerthal toe.

Natuurlijk helpen de looks van de, voornamelijk in zwart gestoken, getatoeëerde, jongens mee aan het succes van de band, maar muzikaal moeten ze zeker niet onderschat worden. Het viertal is goed op elkaar en de fans ingespeeld. Ze maken een relaxte indruk en de focus ligt op de, makkelijk in het gehoor liggende, punkpop nummers. De fans vallen elkaar na afloop allemaal dolgelukkig in de armen, maar ook voor de meegebrachte ouders levert de band een prima show. Het enige wat de band de volgende keer achterwege kan laten zijn de stoelen in de zaal, want die blijven de hele avond ongebruikt.

Verslag en foto's gemaakt op: 20 mei 2015

FOTOGRAFIE: Anja de Bruijn  

12
 foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome  foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome  foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome  foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome  foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome  foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome 5 Seconds of Summer foto 5 Seconds of Summer - 20/05 - Ziggo Dome
 
12
 

MAAIKE OUBOTER - 22/05 - TIVOLIVREDENBURGEen uitverkochte TivoliVredenburg op vrijdag 22 mei voor Maaike Ouboter.

RAKETKANON - 16/5 - EKKO Raketkanon kwam naar Ekko voor een goed avondje herrie. En laten wij nou net...