VERSLAG: Sonata Arctica - 02/05 - Effenaar

VERSLAG: Bas van Poppel  

Sonata Arctica + Freedom Call + Twilight Force

Voor een nog lang niet volle Effenaar opent het Zweedse Twilight Force deze avond vol power metal. De band heeft vorig jaar hun debuut album Tales Of The Ancient Prophecies vol nummers over draken en magie uitgebracht, en vertolkt de liederen vanavond verkleed als trollen en elven. Dat ze mogen openen op voor Sonata Arctica lijkt te duiden op talent, maar heel sterk is het optreden niet. Toch weet de band het publiek vooraan aardig warm te krijgen.

De happy metal van Freedom Call was de afgelopen tijd regelmatig te horen in Nederlandse zalen; in een ruim jaar tijd werden onder andere Rotterdam, Weert, Dokkum en Kerkrade al bezocht. Nu staan ze voor een aanzienlijk groter publiek met kortere show. Het viertal heeft een speciale set samengesteld rondom het album Eternity dat alweer uit 2002 stamt. Tijd voor het hele album heeft de band niet, maar ze laten in een ruim half uur horen waarom dit album nog steeds tot het beste werk van de band hoort.

Hoofdact Sonata Arctica bestaat dit jaar twintig jaar en viert mede het vijftien-jarig jubileum van debuutalbum Ecliptica. De band is geëvolueerd van powermetal formatie tot progrockgroep, maar pakt vanavond de oude draad op door het debuut album integraal ten gehore te brengen, inclusief bonustrack 'Mary Lou'. Dat de zaal slechts voor de helft is gevuld (in tegenstelling tot Tivoli die de dag erna uitverkocht is) deert het vijftal niet, onder leiding van Tony Kakko brengen de Finnen een technisch ijzersterke set ten gehore.

De enige minpunten aan het optreden worden veroorzaakt door Kakko zelf, die de hoge noten net niet haalt. Desondanks is het een genot om na jaren weer klassiekers als 'UnOpened', 'Kingdom For A Heart' en 'Full Moon' te horen. Het feest voor het podium doet denken aan de steevast uitverkochte optredens van de beginjaren van de Finse metalband. Beste Sonata Arctica, als jullie volgende keer terug komen, speel dan het tweede album maar, want dit oude werk gaat er in als koek!

 

ASTEROIDS GALAXY TOUR - 04/05 - TIVOLI DE HELLINGHet kleurrijke Asteroids Galaxy Tour-team stond vanavond in het leuke Tivoli...

TIKEN JAH FAKOLY - 26/04 - MELKWEG Reggaezanger Tiken Jah Fakoly bezoekt na jarenlange afwezigheid Nederland...