VERSLAG: Typhoon - 26/03 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Laura de Lange  

Typhoon

Lobi Da Basi, liefde is de boodschap in het Surinaams, dat is de sfeer die Typhoon wil overbrengen in een uitverkocht TivoliVredenburg. Liefde en lof, dat heeft Typhoon in 2014 veel over zich heen gekregen. Typhoon draait al een tijdje mee in de muziekbusiness en was meerdere malen te zien op verschillende festivals in Nederland. Toch lijkt 2014 het jaar te zijn van Typhoon wanneer hij zijn tweede album ‘Lobi Da Basi’ die door menig critici tot een heuse klassieker wordt genoemd. Podiuminfo was hierbij om te kijken of TivoliVredenburg echt zoveel van Typhoon houdt.

Het optreden begint met een saxofoonsolo van de saxofonist van de band en creëert een haast jazz-achtige sfeer. Aan het einde van de solo betreed Typhoon met een brede lach en op blote voeten het podium van TivoliVredenburg en begint het optreden met ‘Niets Verwacht’ van de plaat Lobi Da Basi. Typhoon zet het publiek onmiddellijk op scherp door te vragen om stukken van het nummer mee te zingen. Typhoon draait er niet om heen, vanavond gaat het feest worden.

Vanaf het begin van het optreden is het al duidelijk; Typhoon is een ras-entertainer, het vermaken van mensen lijkt de zanger in het bloed te zitten. Wat Typhoon heel knap doet is dat hij tijdens de optredens naar een climax opbouwt. Hij begint meestal klein en hij bouwt naar een climax toe waarbij Typhoon het publiek gedeeltes van de nummers mee laat zingen.

Typhoon geeft een concert met een zeer persoonlijke noot. Tussen de nummers door neemt hij echt de tijd om met het publiek in gesprek te gaan. Liefde dat is de boodschap en Typhoon gaat de Surinaamse lobi naar Nederland halen. Verder laat Typhoon meerdere malen weten hoe blij hij is dat een zaal als TivoliVredenburg heeft weten uitverkopen. Typhoon laat hier in een grote kracht zien, hij komt zeer oprecht en sympathiek over door middel van mooie en aansprekende monologen.

Op het optreden is eigenlijk niks aan te merken. Typhoon is een aanstekelijke entertainer en de band van Typhoon is zeer strak op elkaar ingespeeld. Door het optreden heen laat Typhoon veel ruimte over aan solo’s en muzikale intermezzo’s. Ook laat de band hun muzikaliteit te horen door middel van het gebruik van verschillende instrumenten en muzikale improvisaties zoals bij het nummer ‘Surfen’ waarbij het publiek door blijft zingen en Typhoon de band aanspoort om mee te blijven spelen.

Het optreden van Typhoon eindigt met de hit-single Bumbaye, Hemel Valt en Fakkelteit. Alle drie de nummers geven het gevoel dat je bij een swingend Zuid-Amerikaans feest bent in combinatie met een ruig hiphopconcert. Het publiek wil meer, Typhoon en de band is dankbaar en de liefde is voelbaar aanwezig. Het doel van Typhoon van de avond lijkt bereikt.

Een concert van Typhoon een is een feest om bij te zijn. Niet alleen is Typhoon een geweldige entertainer maar zijn band verdient ook 5 out of 5 stars. Eigenlijk is er niks op Typhoon aan te merken, hoogstens dat hij niet Nederlands beste zanger is maar dat weet hij te compenseren door zijn entertainment gehalte en de mooie teksten in zijn liedjes. Als je zin hebt in wat zon, 2 uur dansen en een echt festival-gevoel, ga naar Typhoon!

Verslag gemaakt op: 26 maart 2015
 

CAUSES - 01/04 - PARADISO, KLEINE ZAALCauses met een beperkte setlist nu nog in een uitverkochte kleine zaal,...

SVEN HAMMOND - 28/3 - HEDON ZWOLLE Met hun nieuwe album "Sven Hammond IV" onder de arm deed de band Hedon in...