VERSLAG: Alt-J - 5/2 - HMH

Podiuminfo was aanwezig bij Alt-J in Heineken Music Hall voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 7 foto's.

VERSLAG: Laura de Lange  

Alt-J

Met het debuut-album ‘An Awesome Wave’ sleepte de britse band Alt-J vele prijzen in de wacht, inclusief de prestigieuze Mercury-prize. Ook in Nederland doet Alt-J het goed. Niet alleen hun debuut album maar ook hun tweede album ‘This Is All Yours’ deed het goed in de chards en mogen ze zich nu wel een van de bekendste indie en alternatieve bands op dit moment. Komende zomer staat Alt-J al op verschillende festivals als headliner zoals Sziget, Lowlands, Best Kept Secret en Rock Wrechter. Voordat daar de boel los mag breken moet Alt-J, na een pauze in Nederland van twee jaar, zich bewijzen in een uitverkochte Heineken Music Hall. Podiuminfo was hierbij om verslag van te doen.

Het optreden begint met een sinister rood ligt waarbij de bandleden op een rij staan en het concert beginnen met het nummer ‘Hunger of Pine’ van het album ‘This Is All Yours’ (helaas zonder Miley). Meteen komt naar voren dat de band uiterst muzikaal is, met zuivere meerstemmige koortjes. De visuals en de lichteffecten versterken de nummers van Alt-J zeker. De mystieke en melancholische geluiden krijgen door de mooie maar niet te aanwezige visuals een extra effect. Het oorspronkelijke en herkenbare geluid van Alt-J vult de grote zaal van het aandachtig luisterende publiek in de Heineken Music Hall.

Grote entertainers zijn de bandleden niet. Enkele keer zegt Gus Unger-Hamilton (die grotendeels aan het woord is) What’s up Amsterdam? Is lovely to be here, we love coming here.’ is er voor de rest vrij weinig wat de band zegt tegen het uitverkochte publiek in de Heineken Music Hall zegt. Toch baat dit niet, de muziek van Alt-J is namelijk zo verfijnd en bijna tot in de perfectie gespeeld, dat het al snel duidelijk is dat Alt-J een luister-concert is.

Gedurende het concert weet Alt-J wel een haast foutloos optreden weer te geven. Alt-J is goed op elkaar ingespeeld en ze weten de nummers van de albums ‘An Awesome Wave’ en ‘This Is All Yours’ goed af te wisselen. Enkele momenten kakt het concert een beetje in, maar dit heeft meer te maken met de continue afwezigheid van enige interactie. Wat Alt-J voornamelijk is zijn voordeel heeft is dat de muziek heel mooi is, en daarom ook heel mooi om live te horen. Ook de Heineken Music Hall lijkt Alt-J het te vergeven dat Alt-J niet s ‘werelds grootste entertainers zijn en blijven elk nummer met volle enthousiasme mee zingen en dansen, zover mogelijk dan.

De grootste verrassing kwam onverwachts en ongevraagd bij het concert pas op het einde toen de stroom uitviel bij Bleezeblocks en het publiek het einde overnam van Alt-J die geen geluid meer kreeg uit hun instrumenten. Heel de zaal bleef de tekst zingen ‘Please don’t go, I love you so, I love you so.’ Toepasselijke quote voor het hele concert. Met een beetje een ongemakkelijke wuif en buiging naar het publiek drupte Alt-J van het podium en eindigde het vijfkwartier durende concert.

Is Alt-J een aanrader om te zien? Alt-J is boven alles een studioband. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en nummers klinken haast mooier en geraffineerder dan op de zeer studio-bewuste albums. Voor Alt-J kom je echt voor de muziek, niet voor het entertainment. Al met al is Alt-J een band met prachtige muziek wat de moeite waard is om live te horen.

FOTOGRAFIE: Bert Vethaak  

Alt-J foto Alt-J - 5/2 - HMH Alt-J foto Alt-J - 5/2 - HMH Alt-J foto Alt-J - 5/2 - HMH Alt-J foto Alt-J - 5/2 - HMH Alt-J foto Alt-J - 5/2 - HMH Alt-J foto Alt-J - 5/2 - HMH Alt-J foto Alt-J - 5/2 - HMH
 
 

TENACIOUS D. - 9/2 - 013Jack Black was weer eens in het land met Tenacious D. Podiuminfo was...

GARE DU NORD - 05/02 - TIVOLI VREDENBURG De Gare du Nord 30 City Theatertour "Undressed" deed Tivoli Vredenburg aan....