VERSLAG: Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Ed Sheeran in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 8 foto's.

VERSLAG: Laura de Lange  

Ed Sheeran - Ziggo Dome

Ed Sheeran is in Nederland geen onbekende meer. Singer-songwriter Ed Sheeran wordt door vele gezien als een nieuwe generatie singer-songwriter. Hij haalt zijn invloeden uit de melancholie van Damien Rice maar in zijn nummers zitten ook overduidelijke rap-invloeden. Met zijn tweede album ‘X’ na zijn succesvolle debuutalbum ‘+’ tourt Ed Sheeran heel de wereld af. Al met een optreden op Pinkpop dit jaar, is het nu de buurt aan een uitverkocht Ziggo Dome. Podiuminfo was hierbij om verslag van te doen.

Ed Sheeran komt in zijn eentje op en laat meteen zien dat hij een one-man-band is. Met zijn ‘loop pedal’ zet hij met zijn gitaar en vocals hele nummers in elkaar, en dit ook nog eens meerstemmig. Zijn bijbehorende visuals in de achtergrond versterken dit. Doordat er op verschillende schermen een andere hoek van een performende Ed Sheeran te zien zijn, voelt het nog meer alsof er meerdere mensen op het podium staan dan één zanger.

Elk nummer dat Ed Sheeran speelt is anders dan de andere. Hij heeft bij elk nummer een creatieve inslag. Zo maakt hij een mash-up van zijn eigen ‘Runaway’ en ‘Everybody’ van de Backstreet Boys en ook eentje van ‘Don’t’ en ‘No Diggity’ van Blackstreet. Hoewel die mash-ups verrassend zijn binnen de nummers, zijn ze soms wat kort waardoor het niet perse een grote toegevoegde waarde heeft.

Vreemd moment tijdens het optreden is bij het nummer ‘Bloodstream’. Het nummer werkt op het einde naar een climax, maar als dit moment moet komen valt de muziek uit. Aanvankelijk lijkt dit bij de show te horen maar na een paar minuten stilte is het toch duidelijk dat er iets mis is gegaan. Wanneer Ed Sheeran, onder groot applaus, het podium weer betreedt, legt hij uit dat de speakers waren ontploft en of hij alsjeblieft het nummer nog een keer mag spelen.

Buiten dit technische mankementje valt er vrij weinig aan te merken op het optreden van Ed Sheeran. Het valt te zien dat hij gewend is om voor een groot publiek te spelen want hij palmt heel Ziggo Dome in met zijn meeslepende liedjes en energieke performance. Zo laat Ed Sheeran ook zien dat hij een beoefende rapper is bij de het nummer ‘Take It Back’ en laat hij zijn gevoelige kant horen bij ‘I See Fire’ en ‘The A Team’. Bij die laatste twee verandert Ziggo Dome in een intieme kleine woonkamer verlicht daar zaklampjes van smartphones.

Ed Sheeran laat niet lang wachten op het toegift, vanwege het Bloodstream-incident, en start met zijn energieke nummer ‘You Need Me, I Don’t Need You’ . Ed Sheeran haalt hier alles uit de kast om een goed optreden te zetten; rap, meezingers. Vooral wanneer Sheeran zonder gitaar optreedt staat hij erbij als een hiphop-rapper en weet hij met zijn pit heel Ziggo Dome aan het dansen te krijgen. Het laatste nummer is de hitsingle ‘Sing’ waar Ed aan het publiek vraagt zijn gospel choir te zijn. Het optreden eindigt met heel de Ziggo Dome die ‘Sing’ door blijft zingen.

Ed Sheeran heeft bewezen dat hij voor een grote zaal als Ziggo Dome kan staan. Hij is energiek, charmant, vermakelijk en bovenal uiterst muzikaal. Ook voor mensen die de nummers niet kennen, is Ed Sheeran een aanrader om te zien. Door zijn vakkundigheid met de ‘loop pedal’ geeft hij een ander optreden dan de meeste artiesten. Ed Sheeran heeft de potentie om nog vele jaren mee te gaan.

FOTOGRAFIE: Erik Knevelbaard  

Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome Ed Sheeran foto Ed Sheeran - 03/11 - Ziggo Dome
 
 

CROSSFAITH - 4/11 - DE HELLINGElectrodubstepemometalcore of whatever het ook mogen zijn. Crossfaith is een...

MACEO PARKER - 29/10 - TIVOLIVREDENBURG Maceo Parker stond ook dit jaar weer voor een show in Nederland, nu in het...