VERSLAG: Lady Gaga - 24/9 - Ziggo Dome

VERSLAG: Francis Pronk  

Lady Gaga - 24/09, Ziggo Dome

Ruim drie kwartier later dan gepland begint het concert. Wanneer het roze gordijn valt waan je je in Antarctica. Een witte grot met iglo’s versieren het podium. De set wordt gestart met 'ARTPOP’, de titeltrack van het uit 2013 afkomstige album waarop deze tour is geïnspireerd. De zangeres draagt een glinsterende bodysuit versiert met een blauwe bol, ontworpen door de kunstenaar Jeff Koons (dezelfde bol siert de cover van ’ARTPOP’).

Ze maakt al gauw duidelijk dat mensen die voor haar hits komen vandaag aan het verkeerde adres zijn. Ondanks dat ze haar hits wel speelt, bestaat het grootste gedeelte van de set uit minder bekende nummers. Lady Gaga zou Lady Gaga niet zijn als ze niet haar meest extravagante kostuums en een regenboog aan pruiken uit de kast haalt. Elke keer lijkt de outfit nóg gekker en spannender dan de vorige. Ook is Gaga niet bang om haar kont te tonen. Haar octopus pak met tentakels tijden 'Paparazzi’ behoort tot één van de uitblinkers. 

Gaga besteedt veel tijd aan het praten over haarzelf, het liefhebben van elkaar en het wissen van negativiteit. Daarop aansluitend speelt ze een ingetogen versie van 'Born This Way’ op de piano. Het roept direct een beeld op van een vrouwelijke Elton John. Het is puur: Gaga, de microfoon en het publiek. Dit keer geen poespas.

Eén van de hoogtepunten van de show is wanner ze fanmail voorleest van een jongen die haar bedankt voor haar inspirerende persoonlijkheid. Hij schreef dat het een droom is om Gaga te ontmoeten. ”Raad eens… je droom komt uit. Je mag na de show backstage!”, waarna luid applaus door de zaal klinkt. Nog een hoogtepunt is haar kostuumverandering op het podium. Ze wordt gehuld in een plastic outfit met harige beenwarmers en een pruik bestaande uit gekleurde dreadlocks. Ze is zelfs een fractie van een seconde topless.

Gaga benadrukt dat ze alles live zingt. Haar ademhaling is duidelijk hoorbaar over haar head-set microfoon. Ze danst net zo krachtig als haar dansers, zonder verlies van haar vocale kwaliteit. 

Ze speelt 'ARTPOP' bijna in zijn geheel, met uitzondering van 'Jewels N’ Drugs' en 'Fashion!’. Ondanks dat het album niet scoort, weet zij vanavond wél hoge ogen te gooien met haar show. Lady Gaga krijgt het applaus waar ze voor leeft. En ze verdient het. 

 

SWANS - 26/9 - PARADISODe post-punk band Swans is er een decennia tussenuit geweest en keerde,...

SLEEPY SUN, CAMERA, WHITE MANNA - 25/9 - EFFENAAR Sleepy Sun, Camera en White Manna verzorgden een stevige dosis psych in de...