VERSLAG: Pokey LaFarge - 10/8 - Caprera

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Pokey LaFarge

Pokey LaFarge laat zich geen muzikale grenzen opleggen. De artiest staat bekend om zijn retro geluid, daarbinnen combineert hij moeiteloos blues, country en jazz. Met deze mix knalde hij een jaar of drie geleden Nederland binnen. Inmiddels staat de Amerikaan garant voor enkele shows per jaar in ons kikkerlandje. Zo ook vanavond in het sfeervolle openluchttheater Caprera.

Eerst mag Luke Winslow-King het podium opwarmen. Waar in Amerika het gezelschap met een complete band optreed wordt Luke vandaag enkel begeleid door Esther Rose. Het duo sluit goed op elkaar aan. Luke Winslow-King maakt vooral indruk met zijn sterke vocale uithalen. Tussendoor speelt de muzikant een degelijk potje slide gitaar. Het optreden maakt zeker nieuwsgierig naar een volledige band show die hopelijk snel naar Nederland afzakt.

In de loop der jaren is de band van Pokey redelijk uitgedijd. In het begin werd hij slechts begeleid door The South City Three, inmiddels staat er ook een drie man sterke blazerssectie bij. De viool vormt een welkome aanvulling bij het gezelschap. Dit blijkt direct wanneer de band opent met een broeiende versie van ‘In The Graveyard Now’. Meteen krijgen alle muzikanten de ruimte voor een solo. Pokey zijn stembereik lijkt daarbij alleen maar sterker geworden. Langzaam brengt het nummer het optreden op gang. In plaats van het gemakkelijk mee te zingen origineel, is er ruimte voor muzikaal vakmanschap. Meteen is de toon gezet.

Gedurende het optreden presenteert LaFarge zich meer en meer als een ware bandleider. Hij instrueert de muzikanten soepeltjes. Hierdoor blijft het vanavond afwisselend en straalt het enthousiasme ook van het podium af. Net zo verrassend is de setlist. Zo passeren er obscure covers en publieksfavorieten de revue. ‘Riverboat Shuffle’ van Hoagy Carmichael vormt daarin een hoogtepunt. Het vrolijke melodietje past zo bij een trage cruise over de Mississippi. Bij ‘What The Rain Will Bring’ ligt het tempo een stuk lager. Het nummer past daarmee beter bij de eindeloze vlaktes van Amerika.

Pokey LaFarge merkt vanavond op dat er Nederlanders zijn die hem al meer dan tien keer gezien hebben. Met de grote hoeveelheid shows die de Amerikaan hier geeft mag dat geen wonder heten. Vanavond bewijst hij wederom waarom zijn authentieke muziek nooit verveeld. LaFarge en zijn muzikanten ontwikkelen zichzelf nog steeds. Met groot vakmanschap leidt LaFarge tegenwoordig zijn band. Bovenal lijkt hij meer en meer serieus genomen te willen worden. Het vrolijke dansfeest van het begin is wat meer naar de achtergrond verdwenen. Dit wordt ingeruild voor steengoede nummers die beelden schetsen van een Amerika dat al lang niet meer bestaat. Hier in de duinen van Bloemendaal vormt dat vanavond de perfecte soundtrack voor een zomerse avond.

Verslag gemaakt op: 09 augustus 2014
 

NEUTRAL MILK HOTEL - 11/8 - PARADISOIndielegendes Neutral Milk Hotel spelen in Paradiso. Podiuminfo is er bij.

CHRISTIAN SCOTT - 8/8 - TIVOLIVREDENBURG Christian Scott is één van de vaandeldragers van de nieuwste generatie...