VERSLAG: Michael Franti & Spearhead - 19/5 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Michael Franti & Spearhead

Michael Franti & Spearhead zijn wereldverbeteraars. Met een rotsvast vertrouwen reist het gezelschap rond de boomlange zanger de wereld over om blootsvoets een boodschap van vrede en rechtvaardigheid uit te dragen. De zanger stapte eens op bij Captitol Records omdat deze hem teveel in een comercieel hokje wou duwen. Het label scheen gastbijdragen van Will Smith verlangd te hebben. Het vorig jaar verschenen All People is met de aanwezige dubstep en dance invloeden echter omgeven van de commercie.

Dat het album een zware tegenvaller is, blijkt vanavond niks uit te maken. Meteen bij opkomst is duidelijk dat de muzikanten gekomen zijn om een feestje te bouwen. Terwijl een ska ritme gespeeld wordt springen de mannen enthousiast het podium op en neer. Iets wat terstond door het publiek opgevolgd wordt. Binnen luttele seconden verandert Paradiso in een springende massa.

Wanneer tijdens ‘East To The West’ wat gas wordt teruggenomen profileert Michael Franti zijn kracht pas volledig. Prachtig is de akoestische vertolking van ‘Hey World’ en de ode aan zijn zieke zoontje. Een overschot van de bezoekers blijkt echter gekomen te zijn om enkel te dansen en gebruikt deze momenten om gezellig bij te kletsen. Dat is jammer en maakt Franti regelmatig onverstaanbaar.

Wanneer Michael Franti & Spearhead zich als een feest band gedraagt hebben de heren echter de volledige aandacht. Dat is mede te danken aan een wijd scala aan showtrucjes. Tijdens ‘The Sound Of Sunshine’ worden er gele ballen het publiek in gegooid, Michael Franti loopt dwars door de zaal heen om de balkons te bezoeken en regelmatig mag er meegeklapt worden. Wanneer hij als afsluiter zijn gitarist een DJ set laat spelen slaat Franti wel de plank mis. Hoewel de meerderheid van het publiek enthousiast staat mee te zingen met de hedendaagse house nummers overschaduwt dit gemakkelijke einde het sterke optreden.

Michael Franti & Spearhead hebben vanavond bewezen een meer dan uitstekende feestband te zijn. Met een grote hoeveelheid positieve vibes weten ze bij iedereen een grote glimlach op het gezicht te toveren. Daarbij gebruiken ze een groot scala aan participatie trucjes. Nergens worden deze echter overheersend. Bij Michael Franti wil je niks anders dan zingen, dansen en enthousiast meedoen.

 

MAC DEMARCO - 15/5 - MELKWEGDe Canadees Mac DeMarco weet op zijn albums altijd een bijzonder relaxte...

THE WONDER YEARS - 16/5 - TIVOLI The Wonder Years speelt niet alleen op een tal van festivals, maar heeft ook...