VERSLAG: Allen Toussaint - 13/04 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Allen Toussaint

De 76 jaar oude Allen Toussaint staat vanavond voor het eerst in Paradiso. In 2006 werd de Melkweg nog aangedaan. De New-Orleans tekstschrijver was de man achter klassiekers als ‘Working In The Coalmine’, ‘Mother In Law’ en ‘Southern Nights’. In de nasleep van de storm Katrina zag Allen Toussaint zichzelf plots weer in de internationale belangstelling staan. Hij nam een album op met Elvis Costello en reist sindsdien solo de muziekpodia af.

Qua geluid is Toussaint voor New Orleans net zo’n belangrijke pianist als Dr. John. Bijna elk jaar staat Toussaint dan ook op het befaamde New Orleans Jazz Festival. Vorig jaar wist de artiest nog twee Grammy nominaties in de wacht te slepen voor zijn live album Songbook . Deze blijkt een goede voorbereiding op wat ons vanavond te wachten staat.

Het is alleen de man en zijn piano, maar dat blijkt meer dan genoeg. Met veel passie werkt Toussaint zich zonder praatjes door de nummers. Aangenaam kiest hij daarbij voor een balans tussen typische New Orleans boogiewoogie nummers en langzame ballades. Op indrukwekkende wijze vliegen de vingers van de pianist over de piano. Nog mooier is het hoe voortdurend melodieën van andere nummers kortstondig door het huidige gemixt worden.

De setlist is veelomvattend en bevat alle bekende nummers. Regelmatig veer je op als er weer een klassieker ten gehore gebracht wordt. Het romantische ‘All These Things’ krijgt een fantastische trage uitvoering. De ‘I Wave Bye Bye’ cover van de deze week overleden Jesse Winchester laat Paradiso volledig stil vallen. Echt vrolijk word je van alle nummers die je naar New Orleans voeren. ‘It’s A New Orleans Thing’ wordt opgesierd met Mardi Grass kado’s van Toussaint. De Professor Longhair cover ‘Go To The Mardi Grass’ krijgt iedereen in beweging. Uiteraard kan ook het kenmerkende ‘St. James Infirmary’ niet ontbreken.

Vanavond zien we een singer-songwriter die nog in de volle bloei van zijn carrierè staat. 76 jaar oud en nog geen enkel teken van slijtage. Allen Toussaint geniet met volle teugen van de enthousiaste Paradiso. Vrolijk gekleed in een kleurrijk jasje brengt hij het publiek een swingende en ontroerende avond. Speels maakt hij grappen over de immer vallende glazen in het verder stille Paradiso. Wanneer een jeugdige bezoeker wordt uitgenodigt op het podium, en beiden het spreekwoordelijke dak eraf spelen met hun boogiewoogie, is duidelijk dat Toussaint hier vol met passie staat. Het was vandaag de eerste keer dat Allen Toussaint Paradiso bezocht. Dat mag vanaf nu wel een jaarlijke traditie worden.

 

SCHOOL IS COOL - 15/4 - BITTERZOETSchool is Cool stond gisteren in Bitterzoet. Podiuminfo was erbij om deze...

NORDIC DELIGHT NORWEGIAN NIGHT - 11/4 - EKKO, UTRECHT Het Utrechtse cultuurfestival Nordic Delight Festival gaf een Noorse avond in...