VERSLAG: Chvrches - 19/3 - Paradiso

VERSLAG: Mabel Zwaan  

Chvrches - 19/3 - Paradiso

Het afgelopen jaar brachten ze hun debuutalbum The Bones Of What You Believe uit en waren ze al meerdere keren, onder andere op Lowlands, Pukkelpop en in de Melkweg, in de Benelux te bewonderen. Komend jaar zetten ze dit door en staan ze op Best Kept Secret. Maar op 19 maart staat CHVRCHES (churches met een creatieve V) op haar meest perfecte locatie: ex-kerk en poptempel Paradiso.

Terwijl het intro van Sink al enkele seconden het publiek ingeblazen wordt komt het drietal onder roodgloeiend Glas in Lood en onder luid applaus op. Waar de mannen, Lain Cook en Martin Doherty, direct de slag te pakken hebben en staan te swingen achter hun synthesizers blijft zangeres Lauren Mayberry nog wat onwennig aan haar microfoon hangen. Ze was in eerste instantie aangenomen als achtergrond zangeres en lijkt deze mentaliteit nog niet helemaal kwijt te zijn. Nog steeds timide en verlegen zingt Mayberry de Lies lyrics ‘’I can feed your dirty mind’’ met haar cleane vrouwenstem.

Onze ‘dirty minds’ voedt ze echter pas bij Gun. Mayberry komt los en fladdert met haar Dr. Martens en korte, leren broekje het podium over. De visuals op de achtergrond en de synthesizers flitsen synchroon om haar heen. Het publiek springt, het publiek danst, het publiek zingt en smult. Alleen het contact met dit enthousiaste publiek blijft uit. Behalve een hier en daar door de zaal galmende ‘’thanks guys’’ en een ingestudeerd praatje houdt CHVRCHES het bij de muziek.

Ook Lain Cook, die in eerste instantie alle vocals van de Electro popgroep op zich zou nemen, laat zien dat zijn talent niet niks is. Tijdens Under The Tide laat hij een goed staaltje performen zien waar Mayberry stiekem nog veel van zou kunnen leren. De nummers van The Bones Of What You Believe vliegen in een rap tempo voorbij. In bijna elk van deze nummers wordt er wel gesproken over ‘the truth’ of ‘a lie’. Zonder het te weten slaan ze de spijker op de kop, het bijna perfecte album die zo hoog in de eindlijsten eindigde is de waarheid en dit optreden is er slechts een matig aftreksel van. Het mysterieuze, rustige Science/Visions voldoet als enige aan de hoge kwaliteit van het debuutalbum.

Mayberry’s stem klinkt nasaal en wordt overstemd door de te luide bas, de performance is ook niet sterk te noemen en het enige dat het optreden overeind houdt zijn de pakkende deuntjes en het publiek die deze met liefde ontvangt. Na een krappe 40 minuten is het tijd voor de hit waar ze hun doorbraak aan te danken hebben: The Mother We Share. Na een bijzonder korte pauze komt het drietal terug voor twee toegiften. Ze eindigen met het swingende By The Throat, en dan zijn te toch echt weg. Zonde. CHVRCHES heeft heel wat steekjes laten vallen en had er veel meer uit kunnen halen. Maar laten we niet al te negatief zijn, al met al was het een leuk concertje.

Verslag en foto's gemaakt op: 19 maart 2014

FOTOGRAFIE: Arend Jan Hermsen  

Soak foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso Chvrches foto Chvrches - 19/3 - Paradiso
 
 

NIELS GEUSEBROEK - 15/03 - ATAKNiels Geusebroek is lekker aan het touren door Nederland, en slaat daarbij...

INTERGALACTIC LOVERS - 19/3 - PARADISO Intergalactic Lovers uit België komen hun nieuwe album voorstellen, en...