VERSLAG: Twenty One Pilots - 13/02 - Melkweg

VERSLAG: Marleen de Roo  

Twenty One Pilots - 13/02 - Melkweg

De grote verrassing van Lowlands. In de Charlie tent wist Twenty One Pilots zo'n feestje van het optreden te maken, dat het als een lopend vuurtje over het festivalterrein ging en steeds meer Lowlanders de weg wisten te vinden naar de kleine tent. Lowlanders die helemaal los gingen op de muziek van Twenty One Pilots: een vreemde mix met folk, rap, pop en techno (wat door fans liefkozend Schizoid pop wordt genoemd).

Een paar weken later stonden ze in de kleine bovenzaal van Paradiso, waar de vloer letterlijk trilde door het gespring en gedans van het publiek. En dan nu, staan de heren in een uitverkochte Melkweg. Weet Twenty One Pilots ook deze zaal plat te krijgen?

Bij binnenkomst krijgt iedereen een dikke, witte armband om. Achterin zitten batterijen en een heel paneel aan draden en chips. Het groene licht dat af en toe flikkert belooft wat voor de show van vanavond. En als de eerste noot speelt, begint ook de armband aan een eigen show. Een lichtshow, passend bij de lichtshow en muziek op het podium.

Maar hoewel het steken van de arm in de lucht een heel speels effect heeft, blijft het publiek lang rustig. De eerste nummers speelt Twenty One Pilots in een rap tempo af, zonder interactie met het publiek. Hier reageert het publiek ook wat gelaten op. Pas als zanger Tyler begint te spreken, worden ook de bezoekers wakker. Hij zegt letterlijk: "Loosen up Amsterdam!" Alsof dat toverwoorden zijn, begint dan toch echt dat feest waar Twenty One Pilots om bekend staat, al is het 20 minuten later dan verwacht.

In iets meer dan een uur spelen ze alle liedjes van het album Vessel, een korte cover en een paar tussenstukjes van B-sides en oude songs. Springend over het podium, de salto achterover door drummer Josh Dun, met maskers op. Het publiek begint los te komen, ze springen, duwen en zingen met alle energie die ze hebben. Vooral de singles 'Car Radio' en 'Guns For Hands' kunnen op een massaal koor rekenen. Tyler staat vrijwel voor niets op de bühne.

Maar niemand zingt of drumt als Twenty One Pilots. Dit duo is overduidelijk geboren om op te treden. Ondanks het springen en de salto's weten ze met gemak zuiver te blijven zingen en in de maat te drummen. De rest van de set wordt jammergenoeg aangevuld met vooraf opgenomen muziek.

Hoewel bij eerdere shows hetzelfde trucje werd afgewerkt (inclusief de grap waarin ze uitleggen wat een encore is en dat ze dus gewoon weer terug komen), zijn er een aantal punten waarin deze show toch weer uniek was. De toegift 'Trees' heeft een briljante drumsolo. Deden ze dat in Paradiso nog midden tussen het publiek, in de Melkweg gaan ze nog een stapje verder. Twee stevige planken en twee drums worden door het publiek in de lucht gedragen. De mannen staan letterlijk boven het publiek te trommelen.

Verslag gemaakt op: 13 februari 2014
 

ELLIE GOULDING - 15/2 - HEINEKEN MUSIC HALLDe Britse popster Ellie Goulding speelt op zaterdagavond in de Heineken...

BIRDY - 14/02 - PARADISO De piepjonge Birdy verraste de wereld een aantal jaren geleden met een mooie...