VERSLAG: Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk

VERSLAG: Steven van Beek  

La Boutique Fantastique in de Paradijskerk

Er gebeuren mooie dingen in Utrecht. Enerzijds is daar Kyteman, die met zijn Kytopia een broedplaats biedt voor creatief talent. In Kytopia vond La Boutique Fantastique onderdak en zij brachten in 2011 hun erg sterke debuutplaat uit. Maar niet alleen in Kytopia gebeuren interessante dingen. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland vonden diverse muzikale jongeren elkaar in het door Casper Adrien en Tommy Ebben gestarte collectief Knalland. Geen band, maar een collectief van individuele muzikanten en andere kunstenaars. Zo bouwt de Groningse Sofie Letrite ook aan haar eigen carrière buiten het collectief en is bijvoorbeeld Marlon Penn al een bekende naam in de scene.

Het is La Boutique Fantastique die het plan opvatte een avondvullend programma in acht kerken in Nederland te organiseren. Niet elke avond kent precies dezelfde line-up, maar deelnemende artiesten / bands / collectieven zijn La Boutique Fantastique, Knalland, Jam de la Crême (diverse muzikanten, altijd andere samenstelling) en Mannekijn (zangeres / violist / pianist, Nederlandstalig). De naam van de tour: Sin and Soul.

Aan de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam ligt poppodium Rotown. Er precies naast staat de Paradijskerk; Een relatief kleine katholieke kerk, met een fraai interieur. De kerkbankjes zijn keihard voor een ongetraind achterwerk om uren op te zitten, maar zijn zeker knus. Men heeft de capaciteit naast deze bankjes beperkt gehouden, opdat er slechts een handjevol mensen naar het concert staand hoeft te kijken en er ongeveer 150 aanwezigen zijn. De drie dames van Mannekijn bijten het spits af. Het klinkt kerkelijk en erg lieflijk, maar wel loepzuiver en knap. Zangeres Oukje den Hollander, die tevens de rest van de avond de presentatie op zich neemt, weet de kerk te muisstil te krijgen met haar vertolking van Herman van Veens ‘Ik hou van Jou’.

Den Hollander kondigt Knalland aan, maar het collectief weet niet echt te overtuigen. De composities die gespeeld worden lijken in een groeifase te zitten, maar nog niet ‘af’. Dat er een flinke hoeveelheid muzikaal talent op het podium staat, is duidelijk. Het zit allemaal mooi in elkaar maar er ontbreekt nog wat pit en echte samenhang bij Knalland. Zanger Casper Adrien heeft een fraaie stem waar hij veel mee kan. Gitarist / zanger Tommy Ebben weet waarschijnlijk het opwindendste nummer van Knalland prima te vertolken. Dit gaat met veel optreden, schaven, bijsturen en perfectioneren een sterk en interessant collectief worden.

Na de pauze is het de beurt aan La Boutique Fantastique dat zich een waardige headliner toont. De ogenschijnlijke leider van het geheel is Maurtis Goosens, die enthousiast en fanatiek de grote groep muzikanten dirigeert. Het podium is eigenlijk te klein, waardoor bijvoorbeeld het achtergrondkoor letterlijk naar de achtergrond verdreven is. Ze zijn echter goed hoorbaar en een prachtige toevoeging. La Boutique Fantastique is in de afgelopen tijd duidelijk gegroeid. Na de release van hun debuutalbum gaven ze al diverse optredens, maar was het duidelijk dat men nog moest zoeken naar een goede live performance. Daar lijkt de band nu klaar voor te zijn en bovendien klinken de nieuwe composities enorm veelbelovend. La Boutique Fantastique klinkt speels, muzikaal, talentvol, opwindend en straalt enorme gedrevenheid uit.

Nu is het uitkijken naar dat nieuwe album. En wat zou het dan mooi –en terecht!- zijn als La Boutique Fantastique een flinke tour door Nederland gaat maken vol uitverkochte zalen. Het is een prestatie op zich om met zoveel instrumenten en personen zo’n eenduidig, verfrissend en mooi muzikaal geluid te brengen.

Verslag en foto's gemaakt op: 12 december 2013

FOTOGRAFIE: Anja de Bruijn  

Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk Sin and Soul foto Sin and Soul - 12/12 - Paradijskerk
 
 

KRIS BERRY & PERQUISITE - 13/12 - TIVOLIKris Berry & Perquisite sloegen de handen ineen en touren nu samen door...

KURT VILE & THE VIOLATORS - 10/12 - MELKWEG Het album Wakin’ on a Pretty Daze is misschien wel het beste album van...