VERSLAG: Will.I.Am - 8/12 - HMH

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Will.I.Am

Met zijn vrienden van de Black Eyed Peas is Will.I.Am een graag geziene gast in Nederland. Recentelijk heeft de rapper en producer een sterke solo carrière. Het leek de Amerikaan voldoende reden om voor het eerst een solo rondje door Europa te maken. Een tournee die hem ook naar Amsterdam brengt.

Dat hij in zijn eentje op niet zoveel succes kan rekenen bewijst de opkomst vanavond. De zaal is sterk verkleind zodat de verre van uitverkochte ruimte toch nog sfeervol overkomt. Als jurylid van de Britse Voice heeft hij zijn eigen kandidaat Leah McFall meegenomen als voorprogramma. De zangeres doet welgeteld twee nummers en laat horen over een goede stem te beschikken. Doordat de muzikale begeleiding beperkt blijft tot een tape weet ze verder geen diepe indruk achter te laten.

Enkele minuten later begint Will.I.Am. Ook hij houdt de scheidslijn tussen live en tape klein. Hij wordt begeleid door twee DJ’s. Hoewel hij enkele gastartiesten meebrengt worden mensen als Justin Bieber en Britney Spears via videobeelden geprojecteerd. Daarbij staat zijn muziek in schril contrast tot die van The Black Eyed Peas. Het hiphopelement is soms ver te zoeken. Hij wil daarnaast duidelijk aansluiten bij de meest moderne technieken. Dit geeft de MC, onder andere, vorm met een drumsolo op een Ipad.

De show kent daarmee een aantal blokken. Hij begint enthousiast met enkele hits, Will.I.Am draait een DJ-set in het midden van het optreden en hij leeft zich vervolgens uit op de Ipad. De DJ-set voelt misplaatst aan. Will.I.Am draait hits van andere artiesten en probeert Amsterdam tussendoor aan te moedigen. Wat de rapper ermee denkt te bewijzen blijft onduidelijk. Zijn rol blijft vanavond regelmatig tot een minimum beperkt.

Hoewel de artiest zichzelf een veteraan in de muziekwereld mag noemen is Will.I.Am vanavond zichtbaar zenuwachtig. Of dit is omdat hij niet zeker weet dat hij het solo aan kan of weet dat het optreden vooral leunt op de goed opgebouwde show in plaats van muzikale kracht blijft onduidelijk. De producer hoeft zich echter nergens zorgen over te maken. De zaal is hoofdzakelijk gevuld met kinderen en hun ouders. Het optreden gaat erin als koek.

Want Will.I.Am weet namelijk wel hoe hij een zaal in kan pakken. De aanpak mag dan muzikaal wat minder voorstellen, het staat in schril contrast tot de nonchalantie van vele collega’s. Hij pakt het optreden afwisselend en enthousiast aan. Will.I.Am zelf wisselt al af tussen dansen, rappen en zingen. Hij mag dan in geen van de disciplines een uiblinker zijn, de afwisseling houdt de energieke sfeer in de zaal! Met een grote hoeveelheid hits op zak, een leuke show en een gevarieerde setlist kan je bijna niet anders dan keihard staan meezingen.

Er staan enkele enorme hoofden op het podium waarbij het gezicht van Will.I.Am met de nummers mee beweegt. Dankzij gastartiesten als French Montana, Eva Simons en Leah McFall worden nummers regelmatig sterk aangevuld. Soms krijgen we zelfs een glimp te zien van de hiphopartiest die Will.I.Am van origine is. De producer knalt, tegen het einde, een Run DMC achtige beat uit zijn Ipad en lijkt zich even helemaal in zijn eigen wereld te begeven. Ook leeft hij zichzelf uit in een sterke freestyle. Will.I.Am is dan de rasmuzikant die hij is. Dit in combinatie met het schattige karakter van de Amerikaan maakt dat hij je met een vrolijk gevoel weer naar buiten wandelt.

Verslag gemaakt op: 08 december 2013
 

URIAH HEEP - 10/12 - MELKWEGNog steeds op tour vanwege alweer hun 23e studioalbum, traden de heren van...

PLACEBO - 8/12 - ZIGGO DOME Placebo stond alweer voor het laatst op de planken in 2009 in Ahoy en op...