VERSLAG: Cut Copy - 1/12 - Melkweg

VERSLAG: Jurre Anema  

Cut Copy

Het is zondagavond maar dat lijkt de Melkweg niet te deren. De elektronische pop van voorprogramma Shine 2009 is een goede voorbereiding op de hoofdact en laat de bezoekers voorzichtig dansen; de opvolgende deejay zet deze lijn voort. Als Cut Copy om half tien het podium betreedt worden ze met een groots onthaal verwelkomd: de Oude Zaal is er klaar voor.

Onlangs bracht de Australische formatie hun vierde album Free Your Mind uit als ideale soundtrack van de zomer. Dat mag dan vreemd klinken zo met Sinterklaas voor de deur, maar in hun thuisland is het wél bloedheet en werkt Cut Copy's muziek dan ook gegarandeerd. Zo ook het laatste album, waarop de gitaren steeds meer los worden gelaten en de synths (en jaren tachtig) meer op de voorgrond treden. Vanavond wordt er direct met nieuw materiaal begonnen, namelijk albumopener en eerste single 'Free Your Mind'. Logischerwijs heeft het laatste album een voorname rol gekregen in de setlist, al is er een goede afwisseling tussen oud en nieuw werk. Doorbraakalbum In Ghost Colours zorgt met hits als 'Feel the Love' en 'Hearts on Fire' voor de meeste herkenning, maar eigenlijk wordt elk nummer ontvangen met luid gejuich. Een avond Cut Copy brengt namelijk meer catchy hooks en gouden melodielijnen dan in de gehele Top 40 opgeteld. Alleen de killerriffs van bassist Ben Browning laten de zaal al met een glimlach over de dansvloer glijden. Het advies van frontman Dan Whitford is dan ook geen overbodige luxe:"Fasten your dancing shoes!"

Stiltes vallen er amper, het tempo zit er goed in en zelfs een slowdancer zorgt niet voor een inzakmoment. Cut Copy doet dit al ruim tien jaar en weet dan ook precies hoe ze een zaal om hun vinger wikkelen. Bijna achteloos worden hoogtepunten achter elkaar geregen. Telkens wordt het zorgvuldig opgebouwd, waarna een climax volgt van grootse proporties. Als Cut Copy het podium verlaat worden ze gesmeekt om terug te komen. Het levert een geweldige toegift op, waarbij afsluiter 'Lights and Music' de grande finale is die het concert verdiende. De gehele zaal springt mee en er is geen enkele bezoeker die zonder glimlach naar huis gaat.

 

SHINING - 1/12 - EFFENAARNiklas Kvarforth's Shining stond met een exclusief optreden in de Eindhovense...

THE OPPOSITES - 29/11 - 013 Afgelopen vrijdag stonden The Opposites voor een uitverkocht 013. Podiuminfo...