VERSLAG: The National - 7/11 - Heineken Music Hall

Podiuminfo was aanwezig bij The National in Heineken Music Hall voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 9 foto's.

VERSLAG: Marleen de Roo  

The National - 7/11 - Heineken Music Hall

Met weinig airplay op de radio en singles die in de tipparade blijven hangen, is het niet te verwachten dat een band echt groot wordt. Toch lukt het The National om (weer) voor een uitverkochte Heineken Music Hall te staan. Met dijken van albums die wél scoorden en een goede reputatie aan live optredens.

De fans weten wel waarom The National Heineken Music Hall uitverkoopt. In tweets wordt gesproken over "groots, gevoelig en die prachtige donkere stem van zanger Matt Berninger." Met zes albums op zak, waarvan het meest succesvolle tot dan toe uit 2010 stamt, High Violet werd The National een geliefde band. Het duurde bijna drie jaar voordat er een nieuw album op de planken lag. Toch lukte het de band om met het laatste album Trouble Will Find Me het niveau én succes van High Violet te evenaren. Over de gehele wereld scoort het album top 10 plaatsen. Weet The National ook in de Heineken Music Hall een toppositie te behalen?

Op het podium in de 'zwarte box' is het vol. De vijf bandleden hebben ook nog een aantal trompettisten meegenomen. Gaat The National over van de subtiele gevoelige, maar rauwe sound naar een overdreven stadionact? Nee. Maar ze geven de song wel meer body met de trompetten. Dit stoort in het begin, doordat het eigen geluid van de songs op de achtergrond verdwijnt. Ondanks deze harde trompetten klinkt het in het begin nog onverwacht dof en gevoelloos. En dat terwijl zanger Matt nog steeds die dramatisch, bijna depressieve stem heeft en de gitaristen alle noten raken.

Gelukkig heeft The National al snel door dat er meer vaart achter moet. Een paar nummers na 'Bloodbuzz Ohio' is het hart van de band weer terug. Met songs als 'I Need My Girl' van het laatste album weten ze de zaal - op een enkeling na - stil te krijgen. Maar overtuigen doen ze met 'England' en ' This Is The Last Time'. Met alle emotionele sluizen open, raakt the National elk stukje huid en haar. De harde gitaren en een schreeuwende Matt Berninger geven vriend en vijand wat om over te praten.

En toch is dat robuuste, rauwe en wellicht wat doffe sound, wat The National maakt. Sommige songs lenen zich gewoon niet voor overdreven lichtshows of schreeuwende gitaren. Maar de Heineken Music Hall lijkt juist voor deze overdreven shows gemaakt te zijn. The National wist de vloek van de zaal langzaam te verdrijven en bewijst je ook in een grote zaal kan spelen met klasse, stijl en gevoel. En werd het aan het einde toch nog een intieme show.

FOTOGRAFIE: Bas van der Vorm  

The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall The National foto The National - 7/11 - Heineken Music Hall
 
 

TRENTEMOLLER - 9/11 - PARADISOTrentemoller speelde voor een uitverkocht Paradiso. Podiuminfo was erbij voor...

OPENING MUZIEKPODIUM HOFMAN CAFÉ - 7/11 - HOFMAN... Hofman Café schotel wekelijks (gratis toegankelijke) live-muziek voor!...