VERSLAG: Washed Out - 13/10 - Melkweg

VERSLAG: Jasper Klomp  

Zomerklanken op een herfstdag

Wat zal het een vreemde gewaarwording zijn geweest voor Ernest Greene. Samen met Toro Y Moi en Neon Indian hoorde hij onder zijn muzikantennaam Washed Out voor even bij de hipste jongetjes van de klas. Lang duurde de hosannastemming rond chillwave niet, maar Greene bewees eerder dit jaar met Paracosm dat hij nog altijd een genie is in het creëren van zwoele melodieën. Live is Washed Out een vijfkoppige band en deze aanpak pakt in eerste instantie goed uit.

Het mistroostige herfstweer is snel vergeten wanneer ‘It All Feels Right’ door de Melkweg schalt. De keyboardklanken ademen zorgeloosheid en voor de samenzang geldt niets anders. Met name de elektrische gitaar zorgt voor een extra laag in de muziek in vergelijking met het studiowerk. Zo krijgt ‘New Theory’ van de EP Life Of Leisure, zijn eerste belangrijke wapenfeit uit 2009, veel meer body. Het nummer behoudt zijn aanstekelijke zomervibe, maar geheel windstil is het niet meer.

Greene houdt zich muzikaal gezien opvallend afwezig. Ja, hij hangt zo nu en dan een gitaar om en ook het keyboard voor hem blijft niet onberoerd, maar de rollen van zijn bandleden zijn duidelijk groter. Dat geeft hem de gelegenheid om zich volledig te focussen op zijn zang en dat blijkt geen verkeerde keuze te zijn. De zanglijn in het refrein van ‘Far Away’ zit totaal anders in elkaar dan op plaat het geval is, maar het pakt uitstekend uit.

Vervolgens valt Washed Out even ver terug. De energie en vrolijkheid steken bleekjes af bij het begin van het concert. Met ‘Feel It All Around’, ‘You And I’ en ‘Don’t Give Up’ is er te weinig variatie in tempo. Een andere opbouw van de set – hier mee beginnen en vervolgens een tandje bijschakelen – zou het probleem al verhelpen.

‘Amor Fati’ laat vanaf de eerste klanken de energie weer in de Melkweg vloeien. Zware elektronische bassen en de geweldige synths doen de dip snel vergeten. In de toegift steelt een ouder nummer, ‘Hold Out’, maar weer eens de show. Ook een iets psychedelischer jasje blijkt Washed Out goed te passen. Greene en consorten hebben dus ondanks het mindere middenstuk en het feit dat de hype achter hun ligt nog voldoende bestaansrecht.

 

PARQUET COURTS - 15/10 - MELKWEGParquet Courts is met een verse EP naar Europa afgereisd. De Melkweg was de...

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG - 13/10 - PARADISO 'Ja, natúúrlijk', de Jeugd van Tegenwoordig flikt het hem gewoon. Drie keer...