VERSLAG: CocoRosie - 16/9 - Paradiso

VERSLAG: Nikki Dinnissen  

CocoRosie - 16/9 - Paradiso

Wanneer u de twee zusjes van het excentrieke koppel [b]CocoRosie[/b] nog niet kent, wordt het hoog tijd om daar eens verandering in te brengen. De Amerikaanse zusjes Sierra en Bianca maken theatrale indiefolkliedjes, die worden gekenmerkt door de hoge stem van Sierra en het nasale stemgeluid van het jongere zusje Bianca. Invloeden van hiphop, opera en electronica zijn ook niet ongewoon. De twee staan vanavond in gezelschap van een toetsenist en beatboxer [b]Tez[/b] in de grote zaal van Paradiso.

De avond wordt geopend door Sierra Casady, gehuld in een oversized gestreept shirt. Beatboxer Tez en de toetsenist zijn ook in dezelfde outfit aanwezig op het podium. Het podium an sich is al iets waar je niet over uitgekeken raakt: een waslijn hangt dwars over het podium, waaraan verschillende kledingstukken hangen. Ook staat er een make-uptafel, waar de dames hun make-up geregeld bijwerken. De visuals op de achtergrond zorgen ervoor dat je meegezogen wordt in de ervaring van CocoRosie.

Terwijl Sierra opent met ‘Child Bride’ van de nieuwe plaat ‘Tales of a GrassWidow’, valt het meteen op dat de kwaliteit van de muziek en haar stem uitstekend goed is. Wanneer Bianca enkele minuten later ook op het podium verschijnt in dezelfde outfit, kan het spektakel pas echt beginnen. Het gros van de beats wordt verzorgd door Tez en dat werkt goed. Toch wisselen ze tussen meer up-tempo nummers, die af en toe neigen naar dance, en langzamere nummers. Tijdens ballads als ‘Grey Oceans’ en ‘Harmless Monster’ komt de begeleiding alleen van de piano. Dit pakt zeer goed uit en zorgt ervoor dat de show nergens saai wordt.

Na pakweg zeven nummers verdwijnen de dames na een Nederlands ‘dankjewel’ van het podium en dan kan Tez laten zien wat hij in huis heeft. Verbazingwekkend, net als de rest van de show. Na de solo komen de zussen weer terug, nóg extravaganter dan ze van het podium afgingen. Het past bij de muziek en samen met de uitbundige bewegingen die ze maken, is het een plaatje om als geheel naar te kijken.

CocoRosie weet vanavond een enorm sterke set neer te zetten, die je bij vlagen even uit de werkelijkheid zuigt. Juist omdat er niet meer dan een ‘dankjewel’ uit kwam, bleef de avond mysterieus en spannend. De kleding, de visuals, de make-up en vooral de muziek, het klopte allemaal.

 

EMILIE AUTUMN - 28/8 - TIVOLIEmilie Autumn kwam weer eens voor een show naar Tivoli in Utrecht en...

HOODIE ALLEN - 11/9 - BITTERZOET Met miljoenen Youtube-views is de Amerikaanse rapper Hoodie Allen in eigen...