VERSLAG: Ducktails - 27/8 - Paradiso

VERSLAG: Jasper Klomp  

Ducktails - 27/8 - Paradiso

Nog voor er sprake was van Real Estate bracht Matt Mondanile al albums uit onder de naam Ducktails. Met het succes van eerstgenoemde kreeg het begin dit jaar verschenen The Flower Lane, stukken minder lo-fi dan voorheen, ook meer aandacht. Kortom, aan succes geen gebrek bij Mondanile, en live is dat niet anders. De nummers klinken stuk voor stuk voller en op aangeven van de drummer blinkt het drietal Mondanile, gitarist Alex Craig en bassist Luka Usmiani schijnbaar moeiteloos uit.

Mondanile – shirt in de broek en doorzichtig montuur – ziet er uit als de voormalige klasgenoot die als eerste JavaScript onder de knie had. Gitaar spelen kan hij desalniettemin uitstekend. Vanaf openingsnummer ‘Ivy Covered House’ is er het onpeilbare sfeertje dat Mondanile inmiddels als handelsmerk draagt: dromerig en tegelijkertijd energiek. Usmiani legt een baspartij neer om u tegen te zeggen. Op het album is het dienend, in Paradiso een soort eigen verhaallijn.

De metgezellen van Mondanile zijn uitstekend op elkaar ingespeeld door hun gezamenlijke activiteiten voor Big Troubles. Alex Craig, met een ietwat treurige neutrale gezichtsuitdrukking, doet niet onder voor Mondanile. Hun gitaarlijnen glijden als een vlecht in elkaar. De momenten dat het duo muzikaal gezien zijn gang kan gaan behoren tot het beste van de avond. Met de nodige galm passen de solo’s van ‘Under Cover’ perfect bij de jaren ’80 sfeer van het nummer.

Enkele nieuwe nummers passeren de revue en doen, op één nogal leeg nummer na, niet onder voor het bekende materiaal. Ducktails neemt de tijd, stemt de gitaren meermaals om, en lijkt zich verder niet zo druk te maken. ‘Killin’ The Vibe’ bevestigt dit en maakt nog maar eens duidelijk dat Mondanile met een band veel meer klaarspeelt dan in de periode dat alles nog lo-fi was. Naarmate het optreden vordert sluipt, met de nieuwe nummers, steeds meer de prettige zeurderigheid van Kurt Vile in de stem van Mondanile. Dit maakt nieuwsgierig naar de toekomst. Een toekomst waarin Mondanile ongetwijfeld zal blijven boeien.

Verslag gemaakt op: 27 augustus 2013
 

LAMB OF GOD - 15/8 - MELKWEGLamb of God was weer eens in het land en natuurlijk was Podiuminfo er als de...

TOMAHAWK - 27/8 - PARADISO Supergroep Tomahawk, met onder andere Mike Patton en Duane Denison, trakteert...