VERSLAG: Youth Lagoon - 10/7 - Paradiso

VERSLAG: Nikki Dinnissen  

Youth Lagoon - 10/7 - Paradiso

Woensdagnacht, 01.00 en de bovenzaal van Paradiso staat stampvol voor één van de meest veelbelovende acts van dit moment: Youth Lagoon. De dream-pop die Youth Lagoon maakt past perfect bij de late avonduurtjes en mede daarom wist Trevor Powers, de man achter het soloproject, begin 2012 (destijds begon het optreden middernacht) het zaaltje al uit te verkopen en dat lukt hem krap anderhalf jaar later – meer dan terecht- weer.

In tegenstelling tot begin vorig jaar staat Trevor Powers nu met een volledige liveband op het Amsterdamse podium en dat zorgt ervoor dat de dromerige, elektronische muziek nog meer tot haar recht komt. Powers is een opvallende verschijning: met zijn enorme bos krullen blijft er amper wat van zijn gezicht te zien en hoe hij opgaat in de muziek is minstens noemenswaardig te noemen. Het viertal opent met werk van de nieuwe plaat, Wondrous Bughouse, die eerder dit jaar uitkwam. Vannacht wordt er voornamelijk nieuw werk gespeeld, maar ook het debuutalbum The Year of Hibernation komt goed naar voren. Één van de hoogtepunten van de set is een perfecte live-uitvoering van het oudere nummer ‘Seventeen’. Ook bij de nieuwe nummers is het opvallend hoe goed de band al op elkaar ingespeeld is, de timing is retestrak en nagenoeg elk nummer eindigt in een climax.

Deze nacht bewijst maar weer dat Youth Lagoon bij uitstek geschikt is voor de kleine zaaltjes, een intieme sfeer hoort bij de dromerige muziek. Zelfs de rookmachine is niet overbodig, maar past juist enorm goed bij de sfeer die vanavond in Paradiso hangt. Het bekendste nummer van de laatste plaat ‘Dropla’ wordt tijdens de toegift gespeeld en dit is de meest geschikte afsluiter voor een bijzonder goede, strakke set van Youth Lagoon. Trevor Powers is een man van weinig woorden, maar daardoor verliest de set nooit zijn mystiek en snelheid.

 
festival logo

SKUNK ANANSIE - 11/7 - 013Tweemaal eerder stond Skunk Anansie deze week in een Nederlands poppodium,...

festival logo

NAS - 10/7 - MELKWEG Rapper Nasir bin Olu Dara Jones, oftewel Nas, debuteert in 1994 met het album...