VERSLAG: Parov Stelar - 27/6 - Melkweg

VERSLAG: Marije van Haarlem  

Parov Stelar & Band - Melkweg

Wat weten we nou eigenlijk van Parov Stelar? De man met een aanstekelijk deuntje slingerde een dansende knul de YouTube-wereld in en heeft zichzelf niet meer laten vergeten. Dus hij kan op 'play' drukken op een MacBook? Knap hoor. Niet zozeer een reden om hiervoor tussen zweterig volk te moeten vertoeven. Zijn band is echter meer dan genoeg reden.

De Oostenrijker neemt een knus instrumentaal gezelschap mee, en een zangeres waarvan driekwart van haar lijf uit benen bestaat. De pin-up Betty Boop is de pure stem bij alle voorgeproduceerde geluiden, en een geboren entertainer. Al heupwiegend gaat de uitverkochte Melkweg meteen plat voor de sexy dame.

Bij uitstek is het hele ensemble performers in de dop, zonder een druppel zweet te laten. De coolcats uit de jazzy sixties zijn herboren in de 21ste eeuw, en zo mogelijk nog cooler. Geen gestuiter over de planken, of wanhopige kreten als 'Come on!!' - dat hebben deze gasten helemaal niet nodig. De Melkweg buigt al bij opkomst en verliest geen moment haar nederigheid. Jullie zijn tof, en dat weten we. De band maakt een vergelijkbare energie los als het Zweedse Movits! in dezelfde zaal vorig jaar, ook een van de weinige huidige acts die een zaal omtovert naar festivalgrootte. Je zal dansen en je zal níet of te nimmer stil staan.

Wat Parov inmiddels uitvoert? Als stille kracht, gedrukt naar de achtergrond, is hij de ruggengraat van deze prachtmuziek. De oprichter van een heel nieuw genre verheft het mixen en live-element tot de meest aangename en dansbare electroswing. Je kan je afvragen waarom hij slechts saxofoon, trompet en drum bij het optreden betrekt en geen contrabassist. De balans heeft hij al gevonden, en daar moet hij vooral niks aan doen.

Het is vrij bijzonder wat er deze avond gebeurt - meerdere tijdperken smelten samen tot iets wat je nog nooit eerder hoorde. Zowel ouder materiaal als het nieuwe spul van The Invisible Girl is gelikt, onweerstaanbaar en explosief. Er is nog smaak over in de moderne popwereld, waarin alles zo vaak gecoverd wordt dat je nog liever helemaal niets meer luistert. Parov Stelar maakt op eigen benen jazz, electro, gypsy en kan daarmee festivals platspelen. En dat is een belofte.

 

FRED & GUUS EN DE MAN MET DE COCOSNOOT - 28/6 - FRED...Vrijdag 28 juni vierde de Utrechtse concept store Fred & Guus de zomer. Er...

REDBULL SOUNDCLASH - 27/6 - MELKWEG Op de Red Bull Soundclash strijden twee bands tegen elkaar voor eer en...