VERSLAG: Yori Swart - 26/4 - Tivoli

VERSLAG:

Yori Swart - 26/4 - Tivoli

Met haar charme weet ze je kuiltjes in je wangen te bezorgen. Singer-songwriter Yori Swart staat 26 april in Tivoli Spiegelbar om de muziek van haar nieuwe EP Weigh In Weigh Out te delen met haar publiek. Muziek die in de Spiegelbar een magisch sfeer creëert waar breekbaarheid tastbaar wordt.

“Ik ben niet zo goed in verhalen”, glimlacht de winnares van de Grote Prijs van Nederland 2011 verlegen terwijl ze een van haar gitaren stemt. Hoe gemakkelijk Yori Swart verhalen in haar muziek integreert, hoe moeilijk ze het ogenschijnlijk vindt om, tussen de liedjes door, voor een groot publiek een soepellopend verhaal te vertellen. Toch probeert ze het met plezier telkens weer. Die imperfectie siert haar, en door haar openhartigheid gunt ze het publiek figuurlijk een plekje dichtbij haar hart. Een plekje dat het publiek met veel liefde vanavond toe-eigent.

Met die openhartigheid start Yori het concert door het liedje ‘Song For A Trier’ te spelen. Hiermee toont ze ook direct waar haar kracht ligt. Er schuilt een enorme breekbaarheid in Yori’s muziek, die zo persoonlijk aanvoelt dat je direct kippenvel krijgt en enkel geïndoctrineerd kunt blijven kijken en luisteren. Dat doen alle aanwezigen daarom ook. Zo ook bij het daaropvolgende nummer ‘Make Me Stay’, waar de focus ligt op de gevoelige, narratieve tekst die Yori met haar imponerende stem magisch overbrengt. Voordat ze de titeltrack gaat spelen, vertelt ze ons dat dit nummer tevens ook haar troostliedje is. “Ik klap even dicht”, geeft ze toe wanneer ze vertelt over de persoonlijke betekenis van het liedje. “Het liedje gaat erom dat je moet doen wat je het liefst doet. Dat het niet erg is om te vallen, als je dan maar iets opraapt waar je van leert, vervolgens weer opstaat en verder gaat.” Met dit in het achterhoofd, krijgt het liedje direct nog meer lading wanneer ze het uiteindelijk speelt. Het voelt allemaal zo puur en persoonlijk dat de breekbaarheid overal in de zaal voelbaar is. De wat krachtigere gitaarnummers, zoals ‘Bridge Pin’ bevatten die pure, magische breekbaarheid minder en zijn daarom vooral een prettige afwisseling om de pracht van de breekbare liedjes te benadrukken.

Naast de EP-release vertelt Yori tijdens het concert ook over het nieuwe ‘damesinitiatief’ bij BNN That’s Live XL, waar Eric Corton de voorman van is. Tijdens deze speciale editie in Luxor te Arnhem, zullen 28 mei Kris Berry, Qeaux Qeaux Joans, Fridolijn (Finn Silver), Lavalu, Celine Cairo, Cato (My Baby), Sofie LeTitre en Yori Swart elkaars nummers spelen. Yori Swart straalt van enthousiasme wanneer ze hierover vertelt en besluit impulsief om de aanwezige Utrechtse singer-songwriter Sofie Letitre, te vragen vanavond een lied met haar mee te zingen. Een ietwat zenuwachtige Sofie LeTitre loopt de bühne op om vervolgens Yori Swart te begeleiden bij een van haar nummers. Een leuke, impulsieve actie die de open, ontspannen sfeer van het concert kenmerkt.

Voor zo’n gepassioneerde, open muzikant als Yori Swart kun je alleen maar veel sympathie hebben en vol bewondering naar luisteren. Het concert is er daarom een om met veel plezier naar terug te kijken. En gelukkig is daar haar nieuwste EP Weigh In Weigh Out, die door de ruwe opnames net zo puur en breekbaar klinken als live.

Verslag gemaakt op: 14 april 2012
 

SAVAGES - 15/05 - MELKWEGVier vrouwen doen oude tijden herleven. Postpunk is springlevend door de...

SAMEN VOOR ORANJE - 30/4 - AHOY Na alle ophef over het Koningslied, vond op 30 april dan eindelijk het grote...