VERSLAG: Jamie n Commons - 03/05 - Melkweg

VERSLAG: Juliën L Ortye  

Jamie N Commons

Nadat zijn vader hem in zijn vroege tienerjaren mee had genomen na een concert van The Allman Brothers, wist Jamie N Commons wat hij wilde: de nieuwe Gregg Allman worden. Jaren aan vergeefse pogingen volgden, maar nadat hij op zijn zestiende zichzelf gitaar leerde spelen en zich twee jaar later op het Londense Goldsmith-college bij onder meer Katy B en James Blake voegde, bleek dat Jamie’s kwaliteiten elders lagen. Na een duister en haast duivels schijfje in de vorm van The Baron EP, een uitstekend optreden op Motel Mozaïque en een show in de Bitterzoet, is vanavond de Melkweg aan de beurt voor wat naar eigen zeggen Jamie’s grootste headlineshow tot nu toe is.

Met een nieuwe EP (Rumble & Sway) op zak, mag het geen verrassing heten dat we vanavond nieuwe nummers voorgeschoteld krijgen. Wat heet, nieuwe nummers: over een pasgeschreven nummer dat vooralsnog door het leven gaat als ‘Cats On Drugs’ zegt de 23-jarige Brit ‘I haven’t even finished the lyrics yet’. Het zegt veel over de ontwikkeling die hij het afgelopen jaar door heeft gemaakt. Waar we op Motel Mozaïque een ingetogen Jamie zagen die de liedjes veelal klein hield, met her en der een lichte geluidseruptie, is het deze vrijdag – voornamelijk in de beginfase – rocken geblazen. Vooral de nummers van The Baron EP (‘The Preacher’, ‘Nina’) weten de eerste twintig minuten veel indruk te maken. Niet in de laatste plaats door de uitstekende band die Jamie achter zich weet, die daarnaast bij vlagen als prima achtergrondkoortje dient.

Was het in 2012 nog een oeroud Afro-Amerikaanse gospelliedje (‘Wade In The Water’) dat de Londenaar zich eigen maakte, is er deze vrijdag ruimte voor covers van Pink Floyd (‘Wish You Were Here’) en John Hiatt’s klassieker ‘Have A Little Faith In Me’, die ook terug te vinden is op Rumble & Sway. Vooral die eerste is een gewaagde – Pink Floyd coveren is in wezen voor niemand weggelegd – maar de jongeling brengt het er heel aardig vanaf. We zijn een paar nummers verder en iets meer dan een halfuur onderweg, wanneer Jamie tot ieders verbazing aankondigt aan zijn laatste nummer te gaan beginnen.

Niet de volledige waarheid natuurlijk – ze komen even later onder een ovationeel applaus het podium op voor een twee nummers tellende toegift – maar het doet de nodige afbreuk aan een meer dan overtuigend optreden. Ondanks de twee EP’s waar Jamie N Commons het tot op heden mee moet doen, was een iets meer gevulde setlist geen overbodige luxe geweest. Desondanks laten de Britten niet alleen zien dat ze niet voor niets een van de grootste hypes van het vorige jaar waren, maar geven ze ook blijk van een sterke ontwikkeling. ‘We’ll be back soon’, meent Jamie afsluitend aan het optreden. Tot Lowlands dan maar?

 

BASTILLE - 18/4 - PARADISODe kleine zaal in Paradiso is uitverkocht, vanavond staat de belofte van 2013...

CHRIS DE BURGH - 22/04 - HEINEKEN MUSIC HALL De Brits-Ierse zanger bekend om zijn softrockhits en de ballad The Lady In...