VERSLAG: SX - 23/3 - Doornroosje

VERSLAG: Nikki Dinnissen  

SX - 23/3 - Doornroosje

Wie vanavond voor het eerst in Merleyn komt, heeft toch wel een van de betere concerten te pakken gekregen. Na het uitbrengen van hun debuutplaat Arche staat de Belgische band SX vanavond op Nijmeegse bodem tijdens hun clubtour door Nederland en België. Vorig jaar stonden ze nog in het voorprogramma van Yeasayer, maar nu is het trio zelf aan de beurt om het publiek te bespelen.

Het opwarmen van de zaal ligt vanavond in de handen van de Nederlandse Julian Hertz. De jonge singer-songwriter schrijft zachte liedjes over liefde en bijvoorbeeld zijn verslaving aan Oreo-cookies. De mondjesmaat gevulde zaal luistert aandachtig naar de liedjes en naar de praatjes van de zanger, maar hij weet niet te boeien en is daardoor een matige opwarmer voor SX.

Na het optreden van Julian Hertz begint de zaal wat voller te lijken en als SX het podium opkomt lijkt de zaal zowaar vol te zijn. De mysterieuze opkomst van de band zet meteen de sfeer neer voor de rest van het optreden, want door de zweverige muziek en de weinige praatjes van de Belgen blijft er een mystieke sfeer hangen. De band knalt snel na het zweverige deuntje binnen met ‘Gold’, eerste single en opener van debuutplaat Arche. Het geluid staat goed afgesteld en de stem van frontvrouw Stefanie Callebaut komt live net zo goed over als op de plaat. Ze is meteen de opvallendste verschijning van het trio en daardoor vallen haar mannelijke collega’s Benjamin Desmet en Jeroen Termote een beetje weg, maar dat stoort helemaal niet.

SX maakt voornamelijk dansbare muziek, zoals nummers als ‘Arche’ en ‘Midnight Hour’, en het publiek lijkt daar helemaal in mee te gaan. Ook de band gaat los en in het speciaal de frontvrouw. Een vergelijking met Selah Sue is hier ook absoluut niet uit te sluiten, beiden hebben een rauw randje op hun stem en ook qua bewegingen lijken de twee vrouwen op elkaar. Het tempo van de band ligt erg hoog, wat ook erg goed bij de energieke nummers past. Na een klein uurtje sluit de band af met ‘The Future’, wat net zoals de rest van de nummers krachtig en goed gespeeld werd.

SX weet vanavond in Merleyn een krachtige en energieke show neer te zetten waarop het Nijmeegse publiek losgaat. Het goed ontvangen debuutalbum komt goed tot zijn recht in de popzaal. Naar verwachting zullen de Belgen na deze clubtour zeker terug komen, hopelijk voor optredens in grotere zalen, want daar is de band absoluut geschikt voor.

Verslag gemaakt op: 23 maart 2013
 

ENSLAVED - 24/3 - P60Enslaved trad op in de P60 dus trok Podiuminfo naar Amstelveen voor een...

ILSE DELANGE - 21/3 - 013 Op 21 en 22 maart staat Ilse deLange in de 013 te Tilburg. Ilse deLange reist...