VERSLAG: Skip & Die - 8/3 - EKKO

VERSLAG:

Skip & Die - 8/3 - EKKO

Met roots in Nederland en Zuid-Afrika is Skip & Die een behoorlijk succesvolle mengelmoes van diverse muzikale inspiratiebronnen. Het is een samenwerking die in 2010 ontstond tussen de Zuid-Afrikaanse zangeres/kunstenares Cata.Pirata en de Nederlandse producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski, Nobody Beats The Drum). Het resultaat is een kleurig palet aan Neder-Afro-electrobeats en politiek geëngageerde teksten.

Het publiek bij het eerste nummer al aan het dansen krijgen. Onmogelijk? Dat lijkt het altijd wel. Maar hoe slijmerig het ook moge klinken, de feiten liegen er niet om. Skip & Die weet dit namelijk in EKKO al bijzonder snel voor elkaar te krijgen. Het concert is een hete aaneenschakeling van dansbare beats met teksten in diverse talen (zoals Zuid-Afrikaans, Engels en Spaans). Inspiratie wordt onder andere gehaald uit de samba, dubstep, afrobeat en hiphop. Die muziek vertaalt de band naar catchy nummers met vaak een politiek-maatschappelijke inhoud, zoals ‘Love Jihad’, ‘Jungle Riot’ en ‘Anti-Capitalista’.

Cata.Pirata staat er vanavond niet alleen voor: ze is met maar liefst zeven bandleden, waarvan drie trompettisten en twee drummers die ons verblijden met diverse drums, cabasa’s en conga’s. Maar ondanks de grootte van de band, zijn alle ogen voornamelijk op Cata.Pirata gericht. Een zelfverzekerde dame die niet schroomt te rebelleren met haar muziek, evenals met haar uiterlijk. Maar bovenal een vrouw die heel goed weet hoe ze een publiek mee weet te krijgen. Tijdens het concert duikt ze bijvoorbeeld plots de zaal in en vraagt ze iedereen om dichterbij te komen staan met de neuzen naar haar toe. Zij juicht het welwillende publiek toe, waarna bij de climax van het liedje iedereen samen met Cata.Pirata de armen omhoog zwaait en als een blije puppie heen en weer begint te springen. En zie daar: een gevoel van samenhorigheid is geboren.

Niet verwonderlijk dus dat het na een half uur al bloedheet in de zaal is en iedereen zich daadwerkelijk in tropisch Zuid-Afrika waant. De diversiteit aan muzikale invloeden, de opwindende ritmeverschillen, de enthousiaste band en de dansbare beats maken Skip & Die briljant om een nuchter Hollands publiek om tien uur ‘s avonds al hevig aan het dansen mee te krijgen. Na het concert in EKKO op 8 maart is het zeker: dit is de leukste nieuwkomer van 2013.

 

BIG ASS METALFEST - 16/3 - DB'SAls de meest eetlustbedervende band des lands ergens op de planken staat is...

CODY SIMPSON - 14/3 - TIVOLI Cody Simpson is een echt tieneridool. De Australier is slechts 15 jaar oud en...